Nyhetsarkiv april 2012
 

Hasse sken ikapp med solen på Back on Field

29 april
Årets första kasttävling på Jerikovallen
bjöd på sol och toppresultat.
Eldsjälen Hasse Sköldsäter höll i tamparna
där det stod kastfemkamp på programmet
men även individuella grenstarter utfördes.
Åldersspektrat var allt från ungdom 10 år till veteran.
Dagens höjdpunkt var naturligtvis Eleni Larssons
sista släggkast som mätte hela 63,68 och därmed noterade nytt svenskt juniorrekord och klubbrekord oavsett ålder.
Här kan vi även nämna Grete Ahlberg, en 14-årig tjej från Hammarby som slog till med fina 44,36 och noterade nytt Bajenrekord.
Båda tjejerna tränas för övrigt av vår "gamle" Finnkampsveteran Björn "Sleggan" Holmström.
Förutom dessa resultat noterades en handfull personliga rekord. Hasse meddelar att persen
ska noteras vid anmälningen så att de kan uppmärksammas på bästa sätt.
Han hotar med persgodis för att få in noteringarna..

Terräng-SM avslutat

29 april
En liten men naggande god Huddinge AIS-löpartrupp var på plats i Linköping för terräng-SM 2012, arrangerad av Akele IK. Dag 1, lördag, bjöd på sol - som sedan övergick i molnighet, starka vindar – som sedan mojnade, samt ca 12-14 grader. Fina förhållanden alltså. Banan är en mycket trevlig gräsbana med ett sugande och bitvis lerigt underlag. Några korta men jobbiga backar (efter ca 500 m och ca 1 200/1 800 m) gör banan (2 000 m) jobbigare än vad man kan tro. Först ut för dagen var ”super-veteranen” och tränaren Monica Kingstedt i klassen K 50. Monica gjorde ett mycket bra lopp och tog hem en 2:a-plats och silver efter starka 15.48 på 4000 m. En strålande inledning för Huddinge med andra ord! Monica fortsätter alltså att lyckas bra på favorittävlingen - terräng-SM (vilken medalj i ordningen var det egentligen?).
Dagens andra start var Ulf Eriksson (M 35) och Martin Larsson (M 40) – 8000 m.
Ulf tog sig runt på 30.22 och Martin slet sig runt de 8000 metrarna på 35.12 min.
I den stora MS 4000 m-klassen hade vi Huddingeintressen i Alberto Ramos.
Alberto fick ligga på ”nästan-max-farter” för att hänga med.
Lång-lopps-tränade Alberto, som bl.a. nyligen sprungit ett backigt halvmarathon i Los Angeles på goda 1.18 där vinnande keyanen hade 1.08, landade på 14.49.
Sophia Persson har haft en kämpig vinter och dessutom haft oturen att vara sjuk veckan innan terräng-SM. Hennes insats som 7:a i F 17 efter 16.39 kom därför som en stor positiv överraskning.
Bra kämpat Sophia!
I P17-klassen hade vi vissa medaljförhoppningar för Nigusu Solomon som ju vann P15-klassen i Borås (2010). Nigusu gick ut klokt och såg länge ut att kunna jobba sig upp emot en poängplats.
Tyvärr orkade inte Nigusu hela vägen och landade på runt en 10:e plats (20 totalt, men det framgår inte exakt placering i P17 i resultatlistan) efter 13.48. En bra genomkörare för Nigusus dock som inte är helt fulltränad ännu.
På söndag hade vi direkt Huddingeintressen i P19 med Otto Kingstedt samt MS 12 000 m med Alberto Ramos och Nigusu Solomon. Först ut var en övertaggad Otto Kingstedt som trots förmaningar från tränaren Anders om att ta det lugnt första halvan p.g.a. det sugande underlaget istället tog spets i det stora startfältet första 500 m. Redan i första backsegmentet kunde man ana att Otto skulle få en tuff resa. Efter ca 1 km var Otto fortfarande bra med men vid varvningen efter 2 km började det se segt ut. Och vid andra back-passagen efter ca 2,5 km valde Otto att stiga av. Mycket trist.
Att det var flera som hade tungt, t ex terräng-DM-guldmedaljören Alexanders Holmblad (Spårvägen) var en klen tröst. Bara att bita ihop och komma igen!
På den långa banan var det debut för Alberto och Nigusu. Nigusu gick ut optimistiskt med Alberto en bit bak i fältet. Efter två varv (4 km) började dock gå tungt för Nigusu, medans Alberto såg ut att vara på uppgång. Nu blev det tyvärr ytterligare två brytningar – Nigusu efter 5 km och Alberto efter 8,5 km. Men: tre mycket värdefulla erfarenheter. Banan var mycket tung och den passade kanske framförallt muskulärt starka löpare. Söndagen var ur ett Huddinge-perspektiv inte speciellt munter.
BILDER I BILDARKIVET
RESULTAT
/Anders Kingstedt

Eleni slog svenskt juniorrekord !

Glad rekordtjej - Foto: Björn Holmström

28 april
Eleni Larsson stod för en enastående prestation vid sin utomhusdebut på svensk mark när hon vid dagens Back on Field slog nytt svenskt juniorrekord.
Hon visade redan i Portugal för två veckor sedan att det är någonting stort på gång när hon på träning hade ett tiotal kast över 62 på ett pass! I dagens andra kast tangerades rekordet på
62.19 men visade efter kontrollmätning med stålmåttband 62.28. I fjärde omgången kom så dagens fullträff då resultatet 63.68 skrevs in i protokollet.
Förutom svenska rekordet så var det även nytt klubbrekord som fram till i dag innehades av en viss Annika Hjelm på 63.42.
Mycket glatt besked för hårdsatsande Eleni som nu får arbetsro fram till junior-VM i Barcelona

Rapport från Terräng-DM

26 april
I helgen som gick genomfördes terräng-DM arrangerat av Sundbybergs IK i Ursviks friluftsområde. Huddingelöparna skötte sig mycket bra och vi kunde glädja oss åt flera medaljer i ungdoms, senior och veteranklasserna. Det blev två guld, dels av Monica Kingstedt i K50 (4000 m) och lagguld i P13 (4000 m) genom Nicklas Wallin, Markus Asplund och Sebastian Löschner. Nicklas knep även bronset individuellt. I P19 (4000 m) visade Otto Kingstedt fin vårform när han kom trea. I P17 (4000 m) visade Nigusu på stigande form som trea. Kanske kom det som en överraskning för motståndarna, men vi i Huddinge visste att Carl Wistedt är vass, vilket han också visade genom en andra-plats på MS långa bana (12 000 m). Fler medaljer: Inger Moge (2:a K55 4000 m), Sophia Persson (2:a F17 4000 m) och Peter Schmitt (3:a M40 8000 m). Samtliga resultat hittar ni HÄR.
Det ser lovande ut för Huddinge-löparna inför terräng-SM som går av stapeln till helgen I Linköping!
/Anders Kingstedt

Kajsa åter i vardagen

24 april
Det blev en hektisk dag för vår nya stjärna Kajsa Berg när hon efter en sen hemkomst natten till
tisdag kom tillbaka till jobbet på Söderby Friskola.
En VM-EM-tårta hade förberetts och intogs med
bra aptit av Kajsa och hennes arbetskamrater.
Telefonen har gått varm och intervjuer är inbokade med både Sveriges Radio och Mitt i Huddinge.
Kajsa är nöjd med resultatet men lite missnöjd med sitt upplägg av loppet där hon sänkte tempot mellan 70 och 90 km vilket gjorde att den jagande gruppen fick kontakt bakifrån och när amerikanskan gick om gick det inte att växla upp tempo igen.
Men hon är naturligtvis mycket nöjd med att ha hållit undan för ryskan som närmade sig och det var tack vare Kajsas avslutande 3 km i 4.10-tempo som EM-guldet kunde bärgas.
Nu väntar några dagars vila och framemot helgen kommer hon troligtvis att få perspektiv på vad hon uträttat vilket i dagsläget känns som hon själv uttrycker det "väldigt konstigt".

Resultat Kvantumloppet 2012

22 april
Trots det mulna och regniga vädret kom 269 tappra deltagare i mål i årets Kvantumlopp. Segrare över 10 km blev Niklas Hansson (IKHP) på tiden 35:39, före Bernie Jackson (HAIS) 36:17 och Tom Hübinette (Lidingö) 36:41.
På den kortare sträckan 3,4 km segrade Johnny Sellvén (Gymgrossisten/RS) på 11:08 före Nigusu Solomon (HAIS) 11:11 och Jakob Persson (SPIK) 11:32.
Arrangören Huddinge AIS tackar alla deltagare, funktionärer och publik för en trevlig och väl genomförd tävling.
RESULTAT

Kajsa VM-silver och EM-guld på 100 km

Foto: Peter Fredricsson

22 april
Vår egen Kajsa Berg tog VM-silver (plus EM-guld) vid ultraloppet över 100 km vid VM i italienska Seregno.
Kajsas sluttid 7:35:23 är även svensk rekord med nästan tjuga minuter och bara en minut och 15 sekunder bakom segrande amerikanskan Amy Sproston.
Tredjeplatsen togs av ryskan Irina Vishnevskaja.
Kajsa ledde även tävlingen under delar av det fjärde och femte varvet, men mattades något mot slutet. Loppet sprangs fem varv på en 20 km runda.
Vi gratulerar Kajsa till denna enastående prestation!

ARRANGÖRSSIDA

Colm sprang snabbt i Paris

16 april
Vår maratonlöpare Colm O'Callaghan rusade fram i Paris på tiden 2:31:51 Detta var Colms näst snabbaste tid och bara sekunder från pers och klubbrekord (2:31:47). Tittade man snabbt i resultaten såg man 2:31:41 men den officiella tiden är den som sagt 2.31.51.

RESULTAT

Kajsa laddad inför VM-starten

16 april
Kajsa Berg håller just som bäst på att göra de sista förberedelserna inför sitt första internationella mästerskap. På söndag avgörs världsmästerskapet på 100 km i italienska Seregno.
Det enda som stört de sista veckornas uppladdning var helgens lilla missöde där ett finger kom i närkontakt med en stavmixer men det ska inte påverka något på söndag. Förhoppningarna är goda på ett framgångsrikt lopp där siktet är inställt på svenska rekordet och en framskjuten placering. Rekordet ligger i dag på 7.55 och siktet är inställt på att gå under 7.50 vilket skulle innebära en fight om pallplatserna främst när det gäller EM-medaljerna som avgörs i samma lopp. Förra mästerskapet krävdes det 7.42 för VM-brons och 7.45 för motsvarande EM-brons. Tjejerna ställer även upp i lagtävlingen där det finns bra chanser till framskjuten placering. På herrsidan springer medaljhoppet Jonas Buud som enda svenska löpare. Väderprognosen tyder på ett ganska idealiskt långlöparväder runt 12 grader och duggregn.

Eleni över dröm-60 på väg till JVM...

Eleni och Carro i Albufeira

11 april
Under påskveckan har Caroline Kihlblom och Eleni Larsson legat och tränat i Albufeira inför utomhussäsongen. Efter ett par svala dagar vände vädret och termometern visade upp emot 25 grader i skuggan. Mycket givande träningar har genomförts bland de många andra toppidrottarna där bl.a. Johan Wissman och ryska världsmästarinnan i slägga Lysenko varit och tränat samtidigt med tjejerna. Under annandagen arrangerades en sanktionerad internationell släggtävling av den danska truppen och från början var det meningen att ryssarna skulle komma med sin trupp och tävla men det blev till slut bara danskarna och Eleni som kom till start på Alfamars släggplan. Trots att tekniken inte fungerade riktigt 100 % gick det så pass bra att JVM-kvalgränsen överskreds med över 4 meter och 60.08 noterades och även ett andrakast på 60,07 m. Förutom detta så noterades såväl distriktsrekord som klubbrekord och pers med resultatet. Vi ser med spänning fram emot Barcelona och vad som kommer att hända när formen är toppad.
/ Kim Hedbom 

Vilken påsksmäll!

10 april
3 guld och två brons på VM
Vägvisare för medaljjakten och alltså först ut var Timo Torri som i klass M65 stav, tog hem ett brons på nya klubbrekordet 280. Här vann den olympiske medaljören mm Antti Kalliomäki på 320. Antti som förövrigt varit vid tre olika tillfällen varit minister i den finska regeringen. Vem blir den första svenska stavhoppande ministern?Så till påskaftonens stora påsksmäll, med otroliga tre HAIS-are som världsmästare. Det var våra duktiga längdhoppare Anders Olsson och Sture Holmberg som i sina klasser M55 resp. M60 bägge tog guld. Anders vann återigen på 5,96 m före en ryss och Sture vann på 5,24 m, som kom redan i första omgången. Det tredje guldet för dagen var Bengt Petterssons, som i kula M50 stötte över 16 m och även satte klubbrekordet med segerstöten på 16,08 m. Klubbens kvinnliga medalj togs av Görel Manners som sprang hem ett brons i K45 på 400 m (63,41).
RESULTAT

Team 93-95 & 96-98B till Spanien

4 april
På påskdagen åker över 60 st aktiva och tränare från Team 93-95 & 96-98B till Lloret de Mar, Spanien på träningsläger. Lloret de Mar är beläget ca 8 mil norr om Barcelona.
Förutom träning på arenan (se nedan) kommer det att hållas teorilektioner med grupparbeten, utflykter samt avkoppling och andra sociala sammankomster.
Bor gör vi på angränsande Olympic Resort.

Många tog "sista chansen"

3 april
Många passade på att tävla i Sista Chansen, den sista tävlingen inomhus 2012 (åtminstone i Stockholmsdistriktet), och samtidigt passa på att göra ett bra resultat i sin åldersgrupp. En del lyckades så bra att det blev både personliga rekord och även några klubbrekord. Det är inte lätt att nämna er alla som gjorde så fina prestationer, men här kommer några. Våra snabba 60m löpare i 10-årsklassen såg till att det blev nya klubbrekord genom Lefica Buchli med 9,15 och Lukas Runemark med 8,94. I P14 (där det finns en löpande åldersindelad Sverigebästa statistik) så hoppade t.ex. Fredrik Kihlblom 163cm (6:a i Sverige i år) och Wilmer Sternehäll sprang 60m på 7,91, vilket ger en 13:e plats i Sverige. Ett stort tack till er alla tävlande HAISare för massor av fina prestationer och lycka till när snart utomhussäsongen sätter fart.
/Tävlingskommittén
RESULTAT

Trippelpers av Frida Åkerström

1 april
Trippelpers av vår "Amerikanska" Frida Åkerström i säsongens sista tävling på "hemmaplan" där hon slog till med 53.20 m i slägga, 44.29 m i diskus och 15.19 m i kula.
Grattis & välkommen hem "snart"!