Världsungdomsspelen söndag

Sön 29 jun
Avslutningsdagen på VU-spelen innehöll ganska lite HAIS-starter men det var bra resultat i flera av dem som tävlade. Ludvig Hillenfjärd kapade av 3/10 på årsbästa på 110mH med 14,33 och årsbästatförbättrades även av Jesper Arbinge i diskus med 49.58. Niclas Wallin sprang in på nya perset 2.05,43 i seniorernas 800-lopp efter att ha haft ett break i veckan p.g.a. en stukad fot.
resultat


Världsungdomsspelen lördag

Lör 28 jun
VU-spelens andra dag bjöd på omväxlande väder med regn första delen av dagen övergående i sol och omväxlande väder. Resultatmässigt hade vi många bra prestationer bl.a. på 400 meter där Alexander Nordkvist knäckte 48-sekundersvallen med en hundradel och Ludvig Hillenfjärd förbättrade sitt pers med sina 49,73 och en tredjeplats. Hanna Bergström utomhuspersade på 1500 med 8 sekunder till 5:00.16 när hon kom tvåa i B-heatet efter en taktiklöpning där ingen ville dra första två varven. Placeringsmässigt på löpsidan blev det som bäst en sndraplats genom Charlotte Andersson på 80 meter med 10,39 endast hundradelen efter segrarinnan. På hoppsidan knep Anton Ledell en tredjeplats med 1.79 och Fredrik Kihlblom en fjärdeplats på 1.86 vilket var samma höjd som ttrean vilket var lite oflyt. Mycket glest med kaststarter men Jesper Arbinge tog hem en andraplats i kula på 15.70 men hade några stötar som var längre och kanske hade räckt ända fram om han inte trampat över.
resultat


Världsungdomsspelen fredag

Fre 27 jun
Ludvig Hillenfjärd gjorde ett grymt lopp när han persade ner till 38,20 på 300 häck och tog hem segern vid VU-spelens första dag. Även Hanna Bergström hade hinder ivägen fast i form av bockar och vattengravar när hon avverkade 1500 meter på 13-sekundersperset (!) 5.26,63 vilket belönades med en femteplats i regnnet. Fredrik Kihlblom visade på stabil form när han kom femma i längdtävlingen på 6.22 i godkänd vind.
resultat


Frida EM-uttagen

Fre 27 jun
Frida Åkerström blev idag klar för EM i kula när förbundskapten Karin Torneklint presenterade den första nomineringen till Zürich. Frida som stötte 16.72 förra veckan i USA passerade kval gränsen med drygs halvmetern och en andra stöt på 16.23 visade att den nya tekniken gett tidiga resultat. Grattis Frida!


Två klubbrekord på Sollentuna GP

Fre 27 jun
Fredrick Ekholm kryper allt närmare drömgränsen 14 sekunder på korthäcken där han på Sollentuna GP tog hem segern på nya klubbrekordet 14.12! Klubbrekord blev det även för John Kingstedt som med sina 14:40.68 förpassade det gamla rekordet på 5000 meter till historieboken. Nu återstår bara 7 sekunder till Lasse Forsbergs totalrekord. Åter ett 48-lopp för Alexander Nordkvist på 400 meter med 48.49 och säsongsbästa för brorsan Robin på 100 meter m,ed 10.95 kompletterade HAIS-deltagandet denna gång.
resultat


HAIS förste landslagsman avliden

Fre 27 jun
I juni avled Christer Bengtsson efter en tids sjukdom. Christer som var född 1951 är verkligen historisk då han var den första HAIS-are att ta på sig landslagsdräkten och året var 1969. Christer deltog då i en juniorlandskamp, både i kula och diskus vid en bortamatch mot Tjeckoslovakien. Vi som var med på den tiden minns Christer som en glad och positiv kille. /KA


Tom intervjuad

Tor 26 jun
Artikel om Tom Kling-Baptiste kan ni läsa i veckans nummer av Mitti Huddinge/Botkyrka!
Om ni inte har tidningen hittar ni veckans PDF-tidning här!


Sommarkast

Sön 22 jun
Kastarna rör på sig och vi har fått in rapporter från Jöran Westberg som tävlat på Gotland och Eleni Larsson som körde Släggkastet i Uppsala där hon dubblerade K och K22 som träning. Skicka gärna in rapporter från sommarens aktiviteter såväl träningsläger som tävlingar! På gång är bl.a. träningsrapporter från Kalifornien och Serbien! Resultaten från tävlingarna hittar ni i filformat i klubbhörnan under externa resultat!


Trött på fotboll eller semestertips...

Sön 22 jun
Ett hett tips till friidrottsfrälsta som suktar efter att se på bra tävlingar även efter helgens lag-EM är att bevaka amerikanska mästerskapen som avgörs i veckan mellan 25-29 juni! Tävlingarna webbsänds på USA Track & Fields hemsida under alla dagar!


Hanna och Jossan downthere

Hanna och Jossan aussies...

Fre 20 jun
Josefin Eriksson var hemma på besök efter att ha tillbringat de senaste två åren i Australien.
För er som inte vet så är Jossan en av våra absolut bästa medeldistansare med ett pers så pass bra som 4.43 på 1500 meter satt i Globen för två säsonger sedan som för övrigt var endast 3/10 från det rikrtiga klubbrekordet. En semesterresa "downthere" landade tiull slut i Sydney där hon tillbringat tiden med att jobba deltid på ett gym, varit på beachen mycket (förstås!) samt träning med en löparklubb i trakten där hon varit lagets stora stjärna. Mötet med Hanna Bergström var inte av en slump då hon ville kolla när hon sprang 1500 meter på Huddingespelen. Hanna ska snart åka till Australien också där hon ska plugga under närmaste året. Hon kommer att bo utanför Sydney och det finns med i planerna att de ska träna tillsammans eftersom Jossan nu är klar med sin PT-utbildning och har fått en heltidstjänst på ett gym i Sydney. Hanna planerar ett 10-månaders besök som till stor del kommer att tillbringas i löparskorna med en ordentlig satsning på bl.a. hinder framöver så vi hoppas på att få se en Hanna som har utvecklats ytterligare som löpare vid hemkomsten nästa sommar då hon ska göra sitt sista gymnasieår. Lycka till båda två med era framtida löparkarriärer!


Jonas under dröm-16

Tor 19 jun
Jonas Linderholm gick under 16 minuter och kom tvåa i Vätterspelens 5000-meterslopp på tiden 15.55,23. Ännu en HAIS:are hittar vi på 4:e plats där Niklas Agnesund noterade 16.17,49.
resultat


Landslagsuppdrag för HAIS:are

Ons 18 jun
Tom Kling Baptiste är uttagen att representera Sverige på 4x100 m på
​Lag-EM "Super League" i tyska Braunschweig under midsommarhelgen. Med i laget finns även ledare Mikael Wirstedt som ansvarig för landslagets sprinters och där med även stafettlagen.
5-6 juli kommer Fredrick Ekholm att åka till Madeira för att tillsammans med sina lagkamrater Fabian Rosenquist, Petter Olson och Marcus Nilsson tävla för Sverige i Europacupen i mångkamp.
Stort lycka till!


Finalklart!

Ons 18 jun
Efter att alla lag genomfört sina kvaltävlingar i kraftmätningen konstaterades att vårat mixlag gått till final! Platsen är Linköping den 30-31 augusti. Finallagen blev: Örgryte IS, IFK Växjö, Täby IS, IK Norrköping Friidrott, Turebergs FK, Hammarby IF, Hässelby SK, IF Göta, Linköpings GIF, Huddinge AIS, KFUM Örebro, IFK Helsingborg, Nyköpings BIS, Falu IK, Umedalens IF och IFK Lund.
finalens tävlingssida


Huddingespelen söndag

Mån 16 jun
Sista dagens tävlingar bjöd på ett stabilare väder med sommarvärme och riktigt hett mellan vindbyarna. Lite för varmt för 5000-meterslöparna kanske men det hindrade inte Bill Krohn att sätta ett nytt klubbrekord på distansen och fullborda raden 800-10000 meter. Några barriärbrytande resultat lyfter vi gärna fram och vi börjar med Fredrik Kihlblom som för första gången i karriären besegrade den "omöjlige" Kevin Duvert och dessutom i både höjd där han hoppade fina 1.87 och korthäcken som han dessutom uppbringade ett DM-guld i! Tillsammans med lördagens storstilade längdtävling anar vi att det var en nöjd Freddan som lade sig på kvällen. En som också kämpat länge för att bryta en tidsvall är Josefin Holmström som äntligen fick det att stämma och gick ner på 2.28,77 i seniorernas 800-meterslopp.
Det här var bara ett par notiser från den ansenliga mängden goda resultat och vi rekommenderar att rota vidare i resultatlistan i väntan på att bilderna från tävlingen läggs ut!


Frida 16.72 och EM-kvalad!!!

Frida över EM-kvalgränsen!

Sön 15 jun
Frida Åkerström lade om teknik till rotation under vintersäsongen och det har verkligen gett resultat. Vid tävlingar i Ashland Ohio fick hon till 16.23 i första stöten vilket var 31 cm-pers men hon ville mera och i tredje kom otroliga 16.72 som förutom 80 cm-pers är långt över EM-kvalgränsen! Passa på att läsa artikeln om henne i arkivet!
Grattis flera gånger om!!!


Comebackernas dag på HuSp

Sön 15 jun
Det blev ett par intressanta comebacker under lördagens Huddingespel. Marion Sackey-Mensah beträdde tartanen för första gången på länge och sprang 400 meter så pass bra som 63,06. Comeback i en annan bemärkelse gjorde John Kingstedt då han åter satt på sig HAIS-linnet på Källbrink och sprang ett fint 1500-meterslopp där han löpte offensivt för att gå under 4 minuter men till slut fick ge sig för Hammarbys Niklas Jonsson med tiden 4:01.52 Belöningen blev i alla fall ett nytt klubbrekord som han snodde från pappa Anders! Ett härligt längdpers blev det genom Fredrik Kihlblom som slog till med 6.26 i godkänd vind och hans silverhopp mättes till 6.32w. Massor av prestationer hittar ni i resultatlistan!


Eleni årsbästa på GP

Lör 14 jun
Folksam GP i Göteborg innehöll en handfull HAIS:are där Eleni Larsson fick till ett årsbästa med 64.19 i sitt sista kast. Bra nivå även på Alexander Nordkvist som återigen gjorde en låg 48:a med 48.09 i blåsten. Arwid Koskinen 17.42 ville troligtvis mera. Tom Kling-Baptiste och Robin Nordkvist var med i två stafettkonstellationer där Tom körde i ett blågult seniorlag tillsammans med Tärnhuvud, Brorsson och Groth och Robin i ett U23-lag.
resultat


Huddingespelen fredag

Lör 14 jun
Första dagen av huddingespelen bjöd på svårbemästrade förhållanden i de hårda vindarna. Längdhopparna hade det knepigt att få till ansatsen men hade ett par lysande undantag. Patrik Holmberg gjorde fina 7.08 men överträffades denna dag av persande Per Jonsson med sina 7.13. Hinderlöpningarna delegerade i 3 DM-guld på 3 starter genom persande Hanna Bergström, Niclas Wallin och Stefan Stojanovic som debuterade på 91-bockarna. På sprintsidan blev det ett klubbmästerskap i P19-finalen på 100 meter där Douglas Hellbratt gick segrande ur den striden med Amadou Sussoho som tvåa. På långhäcken fick vi se Ludwig Hillenfjärd defilera hem DM-guldet och på¨tjejsidan fick vi njuta av nordiska mästarinnan och FIG-tjejen Lovisa Östervall som var lika överlägsen till DM-guldet. På kastsidan visade "halvmetersmannen" att stötar över 17 meter numera är "en dag på jobbet" och nu blev det 17.35 och kassaskåpssäkert DM-guld.
Mera prestationer hittar ni förstås i resultatlistan!


Tom stabil i Göteborg

Lör 14 jun
Tom Kling-Baptiste visade på fortsatt bra form när han sprang folksam challenge på Slottsskogsvallen. Försökens heatseger på 10,48 följdes upp med 10,37 i finalen som gav en andraplats efter persande Odain Rose. Robin Nordkvist hade 11,12 som kvalificerade honom till B-finalen men kom inte till start.
resultat


Där satt EM-guldet!

Jeff champ again!!!

Fre 13 jun
Jeffrey Ige visade att hans 15-metersform är stabil och i sista EM-stöten satte han med sina 15.22 stopp för alla som tänkte bjuda upp till kamp om EM-guldet. Ledning redan från andra omgången med polacken Krzysztof Kaczmarek några centimeter bakom men efter fyra ogiltiga från dennes sida satte Jeff guldstöten!
Stort grattis Jeff!
resultat


EM-dags för Jeff

Tor 12 jun
I kväll är det EM-dags för Jeffrey Ige som är en av favoriterna i kula som avgörs i holländska Bergen op Zoom. Lycka till Jeff!
Ni kan följa tävlingarna på arrangörens hemsida.


FIG:are på pallen

Foto: Christian Östervall

Tis 10 jun
Helgens nordiska mästerskap i mångkamp bjöd på två medaljer med lite extra HAIS-intresse då Lovisa Östervall tog hem F17-guldet och Johanna Dyremark knep bronset. Båda tjejerna går ju som bekant på FIG Huddinge där de får hjälp av bl.a. Fotte och Anders Rydén som har hand om deras häckträning. Stort grattis till våra FIG:are som till vardags tävlar för IFK Tumba!


Jesper storpers och Ludde sub 50!

Sön 8 jun
Avslutningsdagen på Sayo innehöll två riktigt vassa prestationer som sticker ut lite extra. Jesper Arbinge höjde sitt pers med en halvmeter ytterligare efter förra veckans kanonhöjning. Nu blev det hela 17.64 och fortsätter det så här under sommaren kanske Arwids "omöjliga" 19-metersrekord blir hotat... Ludvig Hillenfjärd är i kanonform vilket visade sig i karriärens första sub 50-lopp på 400 meter där han noterade 49,80. Vi som såg stafettfinalen i Kil vet att han redan där gjorde en sub 50 men det räknas ju inte som bekant. I samma lopp sprang Anton Roos in på fina 51,93. Sara Hermansson åkte direkt från Skara till Sollentunavallen och körde en 300-ing så pass bra som 41,84. Skulle vara intressant att se henne på 400-distansen framöver, känns som att det kan bli riktigt bra. Övriga fina prestationer hittar ni förstås i resultatlistorna!
resultat


Alberto i topp

Sön 8 jun
Alberto Ramos försvarade segern från föregående år på österåkersmilen där han liksom förra året sprang den korta 5 km-banan. Tvåa i klassen kom Ulf Eriksson.
resultat


Miss i längd blev missat guld

Sön 8 jun
Fredrick Ekholm hade en tung JNM-mångkamp sedan han nollade längdhoppet i andra grenen under lördagen. Andra bra resultat bl.a. seger på 2.00 i höjd och vinst även i korthäcken gjorde att det "bara" hade behövts ett 6.60-hopp för att ta hem guldet. Det är bara att komma igen! resultat


Framgångar i Skara

Lör 7 jun
Ålders rekord av både Charlotte Andersson (F14) och Sara Hermansson (F15) när de tog hem en dubbelseger på 80 m i Skararacet. Sara sprang även 200 meter på 26,59 då hon sprang i seniorklassen.
På killsidan var det bara Amadou Sussoho och Isak Barrow som sprang och de tog hem en dubbelseger i P19 där båda gick under 23 sekunder men tyvärr inte i godkänd vind.
resultat


Snabba löpare och längdcomeback

Sön 8 jun
Andra dagen på sayo bjöd på några riktigt fina resultat. Ludvig Hillenfjärd visade på fortsatt bra form när han sprang 300 häck på 38,64 och nu är det "bara" 6/10 ner till ett vasst klubbrekord som sattes av Christer Holger 1991. Under en liten drömgräns gick Anton Ledell då han sprang 800-metersloppet på nya perset 2.09,69 vilket gav en andraplats. Patrik Holmberg fick ett positivt besked då han comebackade sedan ISM där han bröt finalen och fick nu till en hel tävling och med goda 6.94 endast ett par decimeter efter segrande Johan Taléus. Slutligen hade vi David Thid och Rebecca Östergren som skördade framgångar i flera grenar.
resultat


John slog till direkt i återkomsten

John i rödgul comeback på 3000 meter och klubbrekord

Fre 6 jun
John Kingstedt gjorde comeback i HAIS-linnet i fredagens 3000-meterslopp på Sollentunavallen och satte omgående ett nytt klubbrekord på distansen med 8.33,92. Mera godis på löpsidan genom Alexander Nordkvist som tog hem DM på 400 meter med utmärkta 48,06 och Stefan Stojanovic i en säsongsöppning på 800 med fina 2.02,24 efter en veckas frånvaro och vila p.g.a. halsont. Jesper Arbinge persade i diskus och närmar sig dröm-50 och det blev denna gång 49.34. Chris Arnoldsson linkade in i släggringen med  tejpad/stukad fot och haltade sig till en seger på för honom måttliga 59.07. Vi väntar in morgondagen med stor spänning för att se hur det går för de rödgula krigarna.'
resultat


Arwid närmar sig

Fre 6 jun
Arwid Koskinen kröp närmare 18-metersgränsen när han förbättrade sitt eget klubbrekord med seniorkulan till 17.83 vid Kringelkastet i Södertälje. Det var redan i första stöten som resultatet noterades och de fyra sista var underkända så vi misstänker att det blev överladdat för att gå över de magiska 18 meterna.
resultat


Tom 10,29 och Amadou 10,93!

Tom mot EM!

Fre 6 jun
Första rapporten för helgen har rappporterats in från Micke Wirstedt som coachar sprintrarna i Skara. Efter att ha sprungit 10,39 i försöken slog Tom Kling-Baptiste till med nya klubbrekordet 10,29 (+1,3) i finalen! Kampen om EM-platserna har börjat och Tom har fått fint slagläge! Amadou Sussoho gick under dröm-11 för första gången med sina 11,93 och pers också av Isak Barrow 11,36, Sara Hermansson 10,44 (80m) och Charlotte Andersson 10,27. Robin Nordkvist persade inte men gjorde en fin säsongsöppning på 11,03. Nu väntar vi in rapporter från 200-metersloppen senare i eftermiddag.


Veckans tävlingar

Tor 5 jun
Mycket intressanta starter hittar vi bland våra juniorer/seniorer i Sollentuna på Sayo och inleds tidigt på fredagsförmiddagen. Nationaldagen är även vikt åt Tyresö Ungdomsspel och Kringelspelen. Lördag och söndag har vi representation på JNM i mångkamp på Island. Förutom dessa arenatävlingar finns en handfull långlopp t.ex Bålstaloppet, Österåkersmilen och Paradisloppet som troligtvis kommer att innehålla diverse rödgula aktiva.

sayo
Massor av intressanta starter har vi framför oss på Sollentunavallen. Många av våra stafettlöpare ställer sig på startlinjen individuellt och 400 meter ser ut att bli riktigt roligt med Alexander Nordkvist, Christopher Halldén, Ludvig Hillenfjärd, Anton Roos och deduterande Jonathan Bergdahl. Ställ ut häckar så har vi förstås Anton Nilsson i startfältet också. Isak Barrow och Henrik Malmberg kör kortsprint 100/200. På de lite längre distanserna gör John Kingstedt comeback i HAIS-linnet och är anmäld på 1500 meter tillsammans med Stefan Stojanovic och brorsan Otto som även kör 3000. Kastarna laddar om och vi får se Chris, Jesper och Alexander i sina favoritgrenar där de ska försöka toppa sina resultat från förra helgen. Även hoppsidan har intressanta starter med Frida Lindström som nog vill ha revansch i tresteg och även hoppar längd. Patrik Holmberg gör sin första längdtävling sedan ISM och vi hoppas på att det blir en skadefri säsong.

skararacet
Tom Kling-Baptiste är en av våra sex sprinters som är anmälda till den här mer eller mindre renodlade sprinttävlingen. Robin Nordkvist är vår andra på seniorsidan och på juniorsidan återfinns Isak Barrow och Amadou Sussoho. Sedan har vi Sara Hermansson och Charlotte Andersson på tjejsidan. Samtliga har planerat att springa både 100 och 200 meter.

tyresö ungdoms och veteranspel
Några väljer den lite mindre tävlingen i Tyresö och det blir en liten mix av våra yngre aktiva tillsammans med några veteraner bl.a. Lars Fyhr och Mats Nagle. Några sprinters från juniorsidan står även på startlinjen.

kringelkastet kringelspelen
Hyperintressant i kulringen där Arwid Koskinen skall försöka stöta långt nu när formen infunnit sig. PÅ kastsidan är för övrigt några riktigt bra namn på tjejsidan med bl.a. Fanny Roos. Några av våra yngre är också på plats i Södertälje.

JNM-UNM MÅNGKAMP
Fredrick Ekholm är uttagen till JNM i mångkamp som i år avgörs på Island i Kópavogur. Vi hoppaspå att toppformen är på gång och att det kan bli någon ädel medaj att ta med hem. Lycka till!


Kastarna exploderar!

Dunderpers av Jesper!

Tor 5 jun
Mästarmöte i kast som brukar gå i Nyköping blev inställt i år och det arrangerades en alternativ tävling i Trosa kallad Trosa Throwing Masters. Nu har vi väntat på resultaten under hela  veckan men det finns fortfarande inga att tillgå så vi går på det vi hört från andra tills vidare och uppdaterar klubbrekorden när listorna finns. Det blev en ett riktigt lyft för Jesper Arbinge som halvmeterpersade till 17.14 och därmed passerade en drömgräns. En som hade lite oflyt med centimetrarna var Chris Arnoldsson som bara var en ynka från 63-meterslinjen i slägga med sina 62.99. Massivt klubbrekord men det finns fortfarande mycket mer i hans kropp och han säger själv att tekniken inte fungerar riktigt än. Eleni Larsson har också haft lite teknikproblem men fick nu över 62 meter i ett godkänt kast men ryktena från dom som var där säger att det presterats ett 67-kast som trampades över hårfint så det känns som att det är på gång nu för Eleni. Härlig boost för våra kastare!


Klubbrekord x 2

Catharina efter maran

Mån 2 jun
Det ryktas om en handfull klubbrekord som slagits de senaste dagarna. Bl.a. väntar vi in resultatlistorna från Trosa där det kastats/stötts långt! Även vid Kraftmätningen blev det några klubbrekord bl.a. genom de nya häckreglerna.
Två som däremot är bekräftade är på löpsidan där två av våra allra bästa löperskor på veteransidan slog till. Catharina Sundelöf förbättrade sitt eget K45-rekord på maran till 3.14,28 och Monica Kingstedt satte ett prydligt K50-rekord på 3000 med 11.25,60. Grattis!


Ludde krossar gammalt KR!

Ludde under laddning...

Mån 2 jun
Ludvig Hillenfjärd visade uppe i Falun på bilmetrospelen att formen från stafett-SM står i sig när han raderade ut det 33-åriga klubbrekordet på 400 häck ner till 56,39! Låt er inte luras av den avslappnade bilden då det gick undan värre på Lugnet! Grattis till KR!   resultat


46 löpare i mål

04-gänget efter vål utfört arbete

Sön 1 jun
Stort HAIS-deltagande var det på årets minimara där vi hade hela 46 st löpare i mål. En pallplats denna gång genom Linn Harder som kom tvåa i sin startgrupp och 3:a sammanlagt. Därutöver hade vi fem löpare som fick kliva upp och hämta pris genom sina femteplatser. Axel Söderqvist, Johannes Lilius, Maja Hammarberg, Carl-Johan Krook och Emeli Lestaric närmare bestämt. HAIS-resultaten kan ni hitta i vårt externa resultatarkiv!

Nyhetsarkiv Juni 2014


USA-rapport från Frida

Sön 1 jun
Ny månad och nya krafttag att lägga ut intressant information som får er att ha koll på vad som händer i klubben!
Först ut den här månaden är Frida Åkerström som sedan flera år pluggar i USA och kommer att stanna ett par år till. Vår senaste svenska mästarinna ger en intressant inblick i livet "over there".
Trevlig läsning hittar ni nedan!

Jag började studera på University of Cincinnati hösten 2010 och tog examen i april 2014 i miljövetenskap med inriktning ekonomi. Under dessa fyra år har jag vunnit två JSM i kula och ett JSM brons i diskus, deltagit i det Nordiska 22-årsmästerskapet, Universitets OS, en Finnkamp, blivit svensk mästarinna i kulstötning och bytt teknik från glidstil till rotation. Det var i oktober 2013 som teknikbytet skedde efter noga övervägande, men samtidigt ett naturligt val för att kunna utnyttja min fysik på bästa sätt och för att ta nästa steg i min elitsatsning.  Beslutet innebar att jag skulle stå över inomhussäsongen för att kunna fokusera helt på träningen. Jag hann dock med en tävling inomhus för att testa nya tekniken och öva inför utomhustävlingarna. Det positiva med att stå över inomhussäsongen var att jag kunde använda helger till extra träningspass. Plus att jag kunde träna tyngre en längre period än tidigare år, så min styrka har ökat rejält sedan januari. Målet för varje säsong är att stöta över mitt personbästa, vilket just nu är 15.92m. Varken jag eller min USA tränare, Susan Seaton, visste hur jag skulle anpassa mig till rotationstekniken, så det har varit viktigt att se långsiktigt och att ha realistiskt förväntningar på vad jag kan presterar på träning och tävling. Istället för att fundera på om det var rätt beslut att byta teknik har det viktigast av allt ändå varit att jag fokuserat på nuet och vad jag har kontroll över för att uppnå mina mål. Under inomhussäsongen kändes det ibland som att jag hade mycket tid innan den riktiga tävlingsstarten i mars månad, men två månader går förbi snabbt. Tack vare bra planering med min tränare har mina träningar till stor del varit väldigt effektiva och utvecklande. Såklart att jag ibland hade tankar om ”vad håller jag egentligen på med?!” men det har känts så naturligt med den nya tekniken att längderna har kommit av sig själv. När jag stötte med glidstil tänkte jag många gånger för mycket på de små detaljerna istället för att låta kroppen utföra rörelserna. Rotationstekniken är fortfarande så pass ny att det är mycket lättare att testa nya vinklar och positioner utan att det blir för annorlunda för kroppen att anpassa sig till. Detta var alltså min sista termin på min Bachelor utbildning och det har varit mycket med skolan och att slutföra projektarbeten och prov inför examen. Så det var tur att jag hade något roligt att se fram emot på träningarna med den nya tekniken. För framtiden har det här året lärt mig hur det är att stå över en säsong för att fokusera mer på träningar och tävlingar längre fram.  En nyttig erfarenhet som jag kommer att kunna se tillbaka till och ta lärdom av för vad som fungerade och vad som kan förbättras
Jag tog examen 26 april och har hunnit med tre tävlingar sedan dess med 15.63m som längsta stöt, vilket även är den näst bästa någonsin. Mina förväntningar på kulresultaten har överträffats, då jag hade föreställt mig att det skulle ta en längre tid att komma tillbaka till de längder jag stötte innan teknikbytet. Tack vare min snabba utveckling kan jag nu ha som målsättning och motivation att jag stöter över EM kvalgränsen i kula på 16.30m innan augusti. Jag känner mig mycket inspirerad och motiverad att lägga ner det lilla extra som krävs för att jag når mina mål t ex. förbättra min kost, rehab och sömn. Just nu är det fullt fokus på mina träningar för att bli redo till de tre tävlingarna som jag planerat att tävla i innan juli då jag åker hem till Sverige. När jag är i Sverige kommer mitt fokus vara på att fortsätta träningsintensiteten för att kunna prestera personbästa på Svenska Mästerskapen i början på augusti, och att representera HAIS på andra tävlingar och förhoppningsvis EM i augusti. Efter allt detta bär det av tillbaka till Cincinnati för två år till av studier, då jag blivit antagen till Mastersprogramet i geologi, och ett år kvar att tävla för skollaget med målet att kvala till de Amerikanska college mästerskapen.
Jag tränar vanligtvis åtta pass i veckan mellan 1-2tim varje gång, vilket är sammansatt av fem kastpass och tre pass styrketräning. Kastträningarna är uppdelat så att jag tränar kula tre gånger och slägga två gånger i veckan. Innan varje kast eller styrketräning gör vi antigen kort sprint, hopp, medicinboll, eller häckgång för att träna explosivitet och spänst eller smidighet och rörlighet.
/Frida Åkerström vid tangenterna