Iyuel under 4 minuter

Ons 29 jun
Folksam GP på Sollentuna bjöd som väl de flesta vet vid det här laget på några fantastiskt bra resultat och det gäller inte minst löpningens blå band 1500 meter där det sprangs fort i A-finalen med två svenskar under 3.37 men lite i skymundan sprangs det också mycket snabbt i C-finalen där Iyuel Ayele bröt drömgränsen 4 minuter och landade på 3.59,88 efter att ha plockat upp en alltför långsam hare som vände på 2.10 i stället för begärda 2.04 och gjorde formidabla 59,3 på sista varvet.Niklas Jonsson gjorde ett stabilt lopp ett par sekunder från perset i B-finalen och noterade 3.55,41. Inte så mycket HAIS denna galakväll men dock en nöjd Patrik Holmberg som länge matchade slutlige segraren Adam Chiguer och tvåan Johan Taléus men till slut fick nöja sig med tredjeplatsen på 6.94.


Kort, långt och mittemellan...

Sön 26 jun
En genomgång av den avverkade friidrottsveckan bjuder på resultat utanför Stockholmsregionen och även från utlandet. En blandad kompott som rubriken antyder med sprint, medel och långdistans, kula och slägga på menyn. Under rubriken kort hittar vi Tom Kling-Baptiste som sprang Folksam Challenge i Umeå där han vann 200 meter före Johan Wissman på 21,07 och uppe i norr var även Eleni Larsson och kastade släggan 64.32 vilket väl kommer in under rubriken mittemellan och kom tvåa efter Tracey Andersson. Från Bottnaryd har vi till sist äntligen fått resultatlistan där Arwid Koskinen och Jesper Arbinge fortsätter att vara stabile med sina 18.39 respektive 17.80 samt redan avrapporterade Eleni med sina 66.09 i slägga. Avdelningen medeldistans representeras av Staffan Ek som gjorde sin femte 1500-ing på tre veckor då han sprang i danska Aarhus på 3.43,40. 25-varvsfrossan på Stadion vid Löparnas Kväll får avrunda denna lilla midsommarveckas tävlingar där vi hade flera löpare och bäst tidsmässigt var Mikael Nilsson på nya perset 34.32,59. Samtliga HAIS-bedrifter hittar ni naturligtvis i vår eminenta HAIS-börs!


Eleni över 66 meter

Mån 20 jun
Eleni Larsson hade en härlig fight med Marinda Petersson om andraplatsen efter rekordkastande Tracey Andersson vid söndagens kasttävlingar i Bottnaryd. En grym serie toppades av ett 66.09-kast i den femte omgången och ytterligare två kast över 65,5 meter. Tracey satte svenskt rekord med sina 70.99 före Marinda 66.96. 


Tjejernas dag på Stadion

Sön 19 jun
Det blev i mångt och mycket tjejernas avslutningsdag på Bauhausgalan.Våra 200-tjejer börjar få fart på benen och Marion Sackey-Mensah persade (?) ner till 25,66 som tvåa i F19-klassen. I F17 hade Linda Eriksson en intern fight med Sara Hermansson som slutade med Linda före över mållinjen på säsongsbästat 25,74 med Sara strax efter på även för henne årsbästat 25,99 som fyra och femma. Mera löpning där Hanna Bergström persade ner med 6 (!) sekunder på 800 meter till 2.18,98 och tog andraplatsen i F19-klassen. Mera tjejer hittar vi i hoppgrenarna där Vendela Einberg tog andraplatsen i höjd på samma höjd som segrarens 1.52. Andraplats även för Linnéa Richtnér i F13 längd på 5.07 och tredjeplats i F14-långden genom Ella Hagman på 5.18. Visst fanns det killar denna dag också och på 800 meter blev det inte oväntat Iyuel Ayele som tog hem P17-racet med Jonathan Berrgdahl som trea efter en spurtuppgörelse och David Thid P13 var obeveklig i längdgropen med sina 5.37 och en överlägsen seger.


Snabb Staffan i Watford

Lör 18 jun
Staffan Ek gjorde återigen ett mycket fint 1500-meterslopp när han sprang ett högklassigt race i Watford och kom in på 3.42,6m vilket resulterade i en 9:e plats i A-heatet som vanns av Tom Farrell på 3.39,4. Resultat i HAIS-börsen!


8 diamanter på Bauhausgalan del 3

Kihlis med coach Fotte. Foto Susanne Kihlblom

Lör 18 jun
Tredje dagens tävlingar på Bauhausgalan gav en handfull "diamanter" till HAIS:arna närmare bestämt 8 st varav 5 grensegrar. På långhäcken persade t.ex. Fredrik Kihlblom ner till 55,36 som gav en tredjeplats och Cornelia Böhnke vann F15-häcken. F17-sprinten mönstrade hela fyra tjejer på 100 meter och där drog Linda Eriksson längsta strået med grenseger på 12,53. Två diamanter som inte togs i löpgrenar togs i höjd av Anton Ledell med grenseger i höjd och detsamma för David Thid. Övriga diamanter Rebecka Östergren 60 meter (1:a), Ella Hagman 80 meter (2:a) samt Marion Sackey-Mensah 100 meter (3:a).


Bauhausgalan del 1 och 2

Lör 18 jun
Galadagen när Diamond League gick av stapeln var det HAIS-representation i två grenar. Iyuel Ayele sprang C-heatet på 800 meter och hade bl.a. tufft motstånd av Mattias Claesson och satte allt på ett kort och hängde på haren med order att vända på 53 sekunder. Det höll bra upp till 600 via 25,7/54,1/1.23 innan det började ta emot vid 150 kvar och han kom in på 1.54,12 vilket innebar hans fjärde lopp (!) inom 18/100 på distansen. Nya tag alltså mot 1.52 och även ett 1500-lopp framöver. Tom Kling-Baptiste sprang i en landslagsstafett över 4*100 meter där laget klockades för 39,71. Tyvärr hade vi ingen representation på ungdomsstafetten denna gång.
Den andra tävlingsdagen innehöll en handfull 1500-meterslopp toppat av Folksam Challengegrenen för män och kvinnor. Niklas Jonsson sprang i det stora startfältet bland killarna och kom efter ett stabilt lopp in på nya årsbästat 3.54,42. På Youth som avgjordes samtidigt blev det två diamanter via Hanna Bergsytröm som kom tvåa i F19 och Jonathan Bergdahl som persade med över sju sekunder ner till 4.15,00 där han kom trea efter att ha dragit nästan hela loppet och tappade sista 100 men gjorde sitt tveklöst bästa lopp på distansen när han fick chansen att göra ett lopp med utvilade ben utan lopp dagen innan.


Dubbelseger på SM-milen

Ons 15 jun
Otto Kingstedt och Ebba Tulu Chala gjorde mycket snabba lopp när SM-milen avgjordes med mål i Rålambshovsparken på onsdagskvällen. Det blev en dubbelseger i M22-klassen med Ebba in på 30.41 och Otto på 31.24. Det blev fina totalplaceringar också med Ebba fyra efter segrande 
Abraham Adhanom med Mikael Ekvall som tvåa och David Nilsson som trea. Otto kom in som 10:a totalt. Vi gratulerar killarna och coach Per Synnerman till insatserna!  Resultat


Två SM-löpare på milen

Ons 15 jun
Idag är det dags för ännu ett mästerskap när SM-milen avgörs i Stockholm. Förutom några som springer i loppet för allmänheten har vi två M22-killar som ska försöka utmana om medaljerna.
Vi önskar Ebba Tulu Chala och Otto Kingstedt stort lycka till i kväll!


2x HAIS på förtävlingarna

Tis 14 jun
På torsdag är det dags för årets upplaga av Diamond League på Stadion och vi mönstrar två HAIS:are på förtävlingarna. Ludvig Hillenfjärd mäter sina krafter i B-heatet på 400 häck med starttid klockan 16.15 och Iyuel Ayele springer 800 meter i C-heatet klockan 18.45. Vi önskar killarna lycka till! Förutom killarna har vi troligtvis representation på ungdomsstafetterna också.


Blåsigt på Studenternas

Tis 14 jun
Uppsalaspelen brukar vara en tävling där våra äldre aktiva är med och testar formen och så även i år. Sprintrarna hade det inte lätt i motvinden vilket visar sig i resultatlistan. Vi tar därför ett axplock från de andra grengrupperna där Arwid Koskinen visar på fortsatt stabilitet med en stöt på 18.20 med samtliga stötar runt18-metersstrecket och glädjande att samtliga försök var godkända. Alexander Nordkvist tog hem 400-metersbataljen mot Nil de Oliveira på 48,89 med Nil två hundradelar efter i mål. Patrik Holmberg strax under 7-meterslinjen med sina 6.98w.
Samtliga resultat i HAIS-börsen!


Tom i snabb stafett

Tis 14 jun
Tom Kling-Baptiste var med i det svenska stafettlag som sprang 4*100 meter i Genéve och laget noterade en mycket bra tid under 40 sekunder. 39,39 klockades laget för och ligger för närvarande på 10:e plats i Europa där de 16 främsta lagen får en EM-biljett. Laget bestod av Emil von Barth, Austin Hamilton, Tom och Johan Wissman.


Mångkampshelg på Källbrinks IP

Tis 14 jun
För vad sägs om 8 åldersklasser  när årets landskamp mellan SWE-FIN-EST och NM för yngre avgjordes.  Så det blev långa dagar för alla inblandade med tävlande från kl 9.30 till ca 18.00 på lördagen och ytterligare 1tim längre på söndagen, alltså ca 19 timmars av aktivitet med och förstås riktigt tufft för alla funktionärer. Stort tack för det. Det kändes extra kul med "comebackande" Fredric Ekholm i laget och det började riktigt bra med grenseger på 100m med 11,17 (i motvind) för att sedan följas upp med bl.a 715 i längd och 200 i höjd, för att sedan på den avslutande 400m få otrolig kramp sista dryga 100m och tom med fall, men kom in över mållinjen rullande. Alltså ingen rolig syn, men Fredde kom otroligt till start dag 2 med att vinna häcken på 14,72, hinna hoppa fina 452 innan låret satte stopp för tävlandet.  Vi håller alla tummar att skadan läker fort.
Svenskorna vann damkampen och det blev finsk seger på männens sida.   Här kan friidrotts-sverige glädjas åt många fina resultat och fixade kval till EM, JEM mm.  Alla resultat finner du förstås på tävlingens hemsida


Dubbelseger i Bagis

Tor 9 jun
Det blev en HAIS-dubbel när årets Bagislopp avgjordes på onsdagen. Anna Rahm vann en överlägsen seger med 36.10 på den avverkade milen vilket innebar en 5-minutersseger före tvåan i loppet. På herrsidan var även Otto Kingstedt överlägsen om än inte lika mycket med en segermarginal på dryga två minuter. Bilden från förra årets lopp då Anna också vann damklassen.


Femteplats i Kraftmätningskvalet

Laget (från vänster): Johannes Lilius, Linda Loftås, Oskar Nummelin, Vendela Einberg, Astrid Lundkvist, Oliwer Raitis, Sarah Karlsson, Anton Andreassen, Ella Hagman, Kajsa Engblom, Cornelia Böhnke, Ol

Tis 7 jun
Huddingelaget 01/02 åkte till Märsta på den soliga nationaldagen för att kvala till Kraftmätningen. Vi fick se många fantastiska laginsatser och många ställde upp i grenar de normalt aldrig tävlar i.
Totalt kom vi femma (23556 poäng) med en tredjeplats i stafetten.
Grattis till alla personliga rekord och stort tack för era insatser!
Resultaten hittar ni i HAIS-börsen!
/Lagledare Louise Lilius


Klubbrekord i "fel" gren

Mån 6 jun
Jesper Arbinge har börjat samla på klubbrekord och vid nationaldagens tävlingar på Kringelspelen blev det ett i diskus med 50.08. Fortsatt stabil form även i kula med 18.11 och stabilt även för Arwid Koskinen med 18.22 som seniorsegrare och med Jeffrey Ige som trea på 14.82. Resultaten i HAIS-börsen!


Klubbrekord och EM-biljett(er)!

Mån 6 jun
Tom Kling-Baptiste rusade in på nya klubbrekordet 10,27 i försöken på 100 meter vid Skararacet och klarade i och med det också EM-kvalgränsen! Finalen vann han sedan på 10,30 i godkänd vind och hade Odain Rose som tvåa och Sylayman Bah långt bakom sig i mål. Douglas Hellbratt var ynka hundradelen från att gå under dröm-11 i försöken med sina 11,01. Tom sprang sedan hem 200-metersloppet och tangerade där klubbrekordet på 20,87 och gick därmed under dagens andra EM-kvalgräns!


Jättegrattis Anki 60 år

Mån 6 jun
Den 7 juni fyller en av våra mest kända och uppskattade profiler jämnt!
Anki, vår "spindel i HAIS-navet" som ledare, tränare, aktiva, kommunfolk, förbundsfolk - kort sagt ALLA - känner igen och förknippar dig med HAIS. 
Vi önskar dig en bra dag och ett STORT GRATTIS från HELA HAIS.


Svåra vindar på Sayo söndag

Sön 5 jun
Sayo´s avslutningsdag innebar som vanligt ett bastant 1500-race med 14 löpare i var och ett av de tre heaten manliga seniorer som avgjordes i svåra vindförhållanden med fyra tuffa motvindsrakor vid läktaren. Iyuel Ayele lyckades inte komma med i A-finalen där den betydligt mer rutinerade Niklas Jonsson säsongsdebuterade på distansen med en femteplats på 3.56,93. Iyuel kom med i en tätklunga där ingen ville dra och det blev en långsam resa fram till två varv kvar då man skruvade upp tempot och i spurten blev det en kamp mellan Iyuel och ett koppel Ullevilöpare där Iyuel drog längsta strået och besegrade sin antagonist från USM Ahmed Abdullahi med nytt pers och klubbrekord 4.02,88 trots stumma ben efter 800 loppet dagen innan. Hanna Bergström sänkte säsongsbästat med tio sekunder till 4.58 där knäet kändes bättre och lovade att ta tio till nästa lopp med full satsning. På sprintsidan var det också tufft med vindarna och de flesta loppen gick med runt -3,0. Amadou Sussoho noterade 22,44 som fyra på 200 meter endast nio hundradelar efter Nil de Oliveira. Ahmed Bahaa hade inga problem att ta hem P17-finalen med sina 23,13 och Marion Sackey-Mensah tog hem F19-klassen på nya perset 26,10. På 400-ingen persade Anton Ledell ner till 53,19 och andraplatsen i P17. Resultaten finns naturligtvis i vår HAIS-börs!


Staffan snabb i Belgien

Lör 4 jun
Staffan Eks SM-silver på 1500-stafetten hade knappt svalnat när han åkte ner till belgiska Oordegem för att springa en individuell 1500-ing. Säsongsbästat putsades ner till 3.41,75 och överträffas just nu endast av Kalle Berglunds 3.41,00 som han satte för en månad sedan i Palo Alto Kalifornien.


Sayo lördag

Lör 4 jun
Sayos andra tävlingsdag bjöd åter på några fina resultat. Ludvig Hillenfjärd var ner mot persnivå på långhäcken och sprang in på 54,11. Ahmed Bahaa tog hem P17-finalen på 100 meter och noterade nya perset 11,15 i godkänd vind. 800-meterskillarna visade på uppåtgående form med en HAIS:are i var och ett av seniorheaten. Iyuel Ayele sprang A-finalen och kom aldrig in i loppet efter att ha fått backa ner sist vid 200 meter men den långsamma öppningen vändes ändå till ytterligare ett 1.53-lopp och fjärdeplatsen. Jonathan Bergdahl persade ner till 1.57,61 i B-finalen och Anton Ledell fick 2.02,14 i C-finalen. P17-loppet vanns av Daniel Tegbrant trots problem med sin fot. Längdduellen mellan Fredrick och Fredrik vanns av den förstnämnde med 6.66 - 6.53. Ekholm och Kihlblom var det för den som inte var med på noterna... Slutliogen en titt på de yngre där Tove Olsson F10 tog hem grensegern i kula på nya perset och tävlingsrekordet 8.78 och hon kom även tvåa i höjd på nya perset 1.33.


Hanna fixade första SM-medaljen!

Silver Charlotte Karlsson - Guld Isabellah Andersson - Brons Hanna Lindholm

Lör 4 jun
Det blev ett mycket tufft lopp för många av löparna på Stockholm Marathon i ganska varmt väder som stundtals också var blåsigt. Hanna Lindholmn lyckades med en kämpainsats under sista delan av loppet knipa SM-bronset och tog en total fjärdeplats efter segrande kenyanskan Jane Moraa Onyangi, Isabellah Andersoon och Charlotte Karlsson. Att det var tufft sista halvan vittnar splittarna 1.20/1.29 om och sluttiden blev 2.49,01. Vi gratulerar Hanna till hennes första SM-medalj i karriären! Ytterligare en pallplats kunde räknas in då Catharina Eriksson tog en tredjeplats efter imponerande 3.18,51 i K50-klassen! För övrigt hade vi två killar under 3 timmar, Martin Florin 2.50,19 och mycket glädjande att se Johan Sand tillbaka på banan med 2.58,15.

Klicka för samtliga HAIS-resultat!


Kanonlängder, KR och trippelpers

Fre 3 jun
Det blev ett styrkebesked av kastarna och 400-löparna på öppningskvällen i årets Sayo som ett tyag såg ut att regna bort men molnen vände och det bjöds på en tryckande värme i solen. Jeffrey Ige firade sin uttagning till Rio med att troligtvis göra sin vassaste tävling i kartriären med fyra 15-metersstötar varav den sista sattes i ett utsatt läge i kampen om segern och var det längsta med 15.59 och resulterade i vinst. Eleni mycket stabil också med årsbästat 65.71 som topp och en mycket nöjd Eleni som visar på en stadigt stigande formkurva som om allt faller på plats kan räcka till en EM-biljett framöver. Vår 400-meterstrio Douglas Hellbratt (49,33), Anton Roos (50,83) och Jonathan Bergdahl (51,93 satte samtliga nya prydliga pers på distansen. Ebba Tulu Chala var den som klarade sig bäst av de våra på 3000 meter där han sprang in på nya klubbrekordet 8.25,66. Resultat


Mycket spännande i helgen

Tor 2 jun
Tävlingssäsongen är igån på allvar och denna helg hittar vi rödgula på många platser både större som mindre arrangemang. Bland de större måste räknas Sayo som brukar mönstra flera av våra junior/senioraktiva och så är fallet även denna gång även om det kanske inte är lika många som vanligt. Några riktigt spännande starter redovisar vi här nedan. Vår nyblivne silvermedaljör på stafett Ebba Tulu Chala tar sig an 3000 meter tillsammans med Otto Kingstyedt som vill ha revansch för det enligt honom själv "skitloppet" på Huddingespelen. På halva distansen ska Niklas Jonsson göra ett försök att närma sig 3.50-gränsen tillsammans med Iyuel Ayele som "träningssprang" 1500 på Huddingespelen på 4.03 efter att han gjort 1.53 på 800 meter vilket han även gör nu i helgen då det blir vasst motstånd i lördagens 800-race. Om vi går ner ytterligare i distans och sättyer häckar ivägen så har vi två hyperintressanta starter med Ludvig Hillenfjärd och Fredrik Kihlblom i huvudrollerna som ju gjorde en strålande debut på distansen med ett 56-lopp på Huddingespelen. När vi är inne på konstgjorda hinder ivägen kommer vi helt naturligt till Fredrick Ekholm som ska springa korthäcken och även hoppar längd liksom Fredrik K. På sprintsidan blir det intressant att se om Amadou Sussoho får till starterna på 100/200 meter. Avdelingen långa kast kan vi tyvärr inte följa på arenan men Eleni Larsson och Ivar Moisander ska förhoppningsvis följa upp sina fina säsongsinledningar i slägga. För övrigt på tjejsidan springer Sara Hermansson 200 meter, Alva von Gerber korthäck, Frida Lindström tresteg och Hanna Bergström 1500 meter.

Bland de större arrangemangen i helgen räknas naturligtvis även Stockholm Marathon in där vi har en stor representation med hela 21 löpare varav en av dessa, Hanna Lindholm springer i SM-klassen och hoppas på ett bra race nu när möjligtvis Isabella Andersson inte kommer till start efter sin skada på Göteborgsvarvet. Tyresö Ungdomsspel och Kringelspelen hör till de mindre tävölingarna men vi lär hitta HAIS:are i resultatlistorna där vid genomgången på söndagskvällen.


Lasse tiokampade i Tyskland

Tor 2 jun
Lasse Ohtamaa körde en veteran 10-kamp i tyska Stendal och nådde 6902 poäng med låga häckar och passade på att slå ett uråldrigt klubbrekord i M35 400 meter som Hans Ahlin innehade och numera lyder på 53,20.
Resultaten i HAIS-börsen!


Nyhetsarkiv Juni 2016
Läs mera här nedan

Utökade artiklar