9 st HAIS:are i landslagskläder

Tis 29 aug
Årets Finnkamp som avgörs på Stadion i helgen mönstrar hela fem aktiva i seniorkampen. Tom Kling-Baptiste dubblerar 100 och 200 meter och är förhandsnominerad till korta stafettlaget. Ludvig Hillenfjärd gör seniordebut i landslagskläderna och tar sig an långhäcken. Korta varianten får återse Fredrick Ekholm som ska försöka göra om bragden från förra året då han vann mycket överraskande. ArwidKoskinen får förtroendet att ta sig an kulan och Hanna Lindholm springer 10000 metersom nykorad SM-silvermedaljör på distansen.
I ungdomskampen är det också bra besatt från HAIS-håll med fyra aktiva lika fördelat mellan killar och tjejer. Emeile Svensson i tresteg och Charlotte Andersson på 200 meter är tjejerna och killarna tar sig an två kastgrenar genom Ivar Moisander slägga och Sebastian Löschner diskus.
Stort lycka till allihopa!


SM-rapport söndag

Sön 27 aug
Avslutningsdagen bjöd på både raffel och dubbla HAIS-medaljer. Tom Kling-Baptiste pressade Henrik Larsson ända in på mållinjen efter en mycket vass andradel av 200-finalen. Fyra hundradelar fattades till slut för Tom som tog silvret på 20,75w.
Ludvig Hillenfjärd bärgade sin första seniormedalj då han genomförde ett mycket starkt häcklopp i den hårda vinden och framför allt imponerade på sista 150 dit han av allt att döma hade sparat krafter på bortre lång i motvinden. Hans 52,82 gav bronspengen bakom favoriten Isak Andersson och William Frobe. Stort grattis till medaljerna!
Ett par försmädliga fjärdeplatser ramlade också in när Mathilda Eriksson persade diskusen upp till 50,59 i en spännande final där Fanny Roos ända in i sista omgången hotade Vanessa Kamga om guldet men fick ge sig med sju centimeter. Arwid Koskinen hade svårt att få ut sin potential i kula och hans 17.51 räckte inte ända upp till pallen. Samma sak gällde för Jesper Arbinge som hade gjort sitt efter tre stötar och den längsta på 15.85. Hanna Lindholm gjorde vad hon kunde för attfå fart på 5000-metersloppet och drog de första kilometrarna innan farten skruvades upp av framför allt Maria Larsson. Hanna höll dock i bra där bakom och kom in på nya perset 16.49,95 och en sjätteplats. Vann loppet gjorde Linn Nilsson som enkelt tryckte till vid 200 kvar och ingen kunde svara. Staffan Ek bröt herrarnas 5000-lopp efter att ha svårt att hänga på tätklungan i den högt uppskruvade farten från start vilket ledde fram till en segertid på 14.08,35 för Daniel Lundgren och med Napoleon Solomon in som tillfällig tvåa men blev senare diskad.


SM-rapport lördag

Lör 26 aug
Andra dagen bjöd på dramatik när Fredrick Ekholm sprang till sig ett brons i comebacken på korthäcken efter fallet på lag-SM i Borås. Efter en lång målfotoavläsning tilldömdes Fredrick bronset på tusendelar gentemot Petter Gustafsson vilket ledde till inlämnad protest som avslogs enligt resultatlistan. Lika jämnt var det om guldet som länge var i säker hand hos Max Hreija men ett kraftigt islag på sista häcken gjorde att Anton Levin tog guldet på tusendelsavläsning. Grattis till bronset i comebacken!
Ludvi Hillenfjärd gick vidare till final på placering på långhäcken med sina 53,09. Anton Nilssons 54,12 och Fredrik Kihlbloms 54,79 räckte tyvärr inte för avancemang. Tom Kling-Baptiste gick stabilt vidare som etta i sitt försöksheat på 200 meter och semi väntar på söndag och även Mathilda Eriksson gick vidare till söndagsfinal i diskus med försökens tredje längsta kast som mätte 49,08. Sarah Karlssons 25,69 räckte inte för att gå vidare i 200-försöken och Staffan Ek kom inte till start i 1500-metersfinalen.


SM-rapport fredag

Fre 25 aug
Första dagens SM-tävlingar i Helsingborg resulterade i två HAIS-medaljer. Hanna Lindholm gjorde en stor del av dragjobbet på 10000 meter som gjorde att 6-mannaklungan efter ett tag hade bantats ner till tre löpare där Charlotta Fougberg gjorde en tempoökning fem varv från mål och fick ett ointagligt försprång fram till guldet före Hanna som tvåa och Malin Strand som ohotad trea. Andra medaljen för dagen bärgades av Tom Kling-Baptiste som kom trea i den snabbaste SM-finalen vi sett (?) på 10,27. Austin Hamilton knep guldet på 10,18 och Henrik Larsson silvret på 10,21. Noteras bör att det nästan var godkänd vind på +2,2. Grattis till medaljerna!
10000 meter för män mönstrade tre löpare där Ebba Tulu Chala länge och väl försökte hänga på den bortflyende duon Napoleon Solomon och Robel Fisha sedan Mustafa Mohamed tvingats släppa. Dock blev tempot övermäktigt och Ebba fick släppa ner till en femteplats. Där bakom en persande JOhn Kingstedt som sexa och ytterligare två snäpp ner brorsan Otto. Staffan Ek hade inga problem att gå vidare till lördagens final på 1500 meter via placering som trea i heatet. Släggfinalen vill nog Eleni Larsson glömma snabbt då det enda godkända kastet mätte runt 51 meter och det bara blev tre försök. Utslagna i försöken blev Alexander Nordkvist på 400 meter och Sarah Karlsson på 100 meter.


Fyra uttagna till U-finnkampen

Tor 24 aug
Helgen 2-3/9 så avgörs årets Finnkamp på Stockholms Stadion och HAIS har fått med fyra stycken i ungdomslaget.
Vi grattar och önskar ett STORT LYCKA TILL för: Sebastian Löschner diskus -  Ivar Mosiander slägga - Charlotte Andersson 200m - Emelie Svensson Tresteg. Sedan hoppas vi förstås på flera till "stora Finnkampslaget" efter SM i Helsingborg kommande helg.


Tre medaljer på veteran-SM

Tor 24 aug
I helgen avgjordes årets mästerskap i Karlskrona med tyvärr få HAIS-are som deltagare. Men de som var där gjorde bra insatser och speciellt Jöran Westberg som i M70 klassen vann diskus på 30,92 och tog brons i vikt med 14,71. I klassen M65 hoppade Sture Holmberg till sig guldet med 4,64.


Fina resultat i juniorlandskampen

Mån 21 aug
 Tove Söder och Mathilda Eriksson var med i den nordiska juniorlandskampen uppe i Umeå. Först ut var Tove som sprang 400m häck på 63,90, vilket gav en 6:e plats och bättre än förhandsstatistiken samt inte så långt från perset. Mathilda Eriksson var även i toppform, med att komma tvåa i diskus på fina 50,05 (jmf pers 50,22) och sedan nytt pers i kula på 13,19.  


Svenskt rekord på Viking Linespelen

Mån 21 aug
För första gången så fick vi uppleva ett svenskt juniorrekord.  Detta då Vanessa Kampa från Upsala IF kastade 54,91 i diskus och ett  grattis till detta.  Men två HAIS-are satte klubbrekord: Hanna Lindholm sprang 3000m på fina 9.47,16, vilket var ca 5 sek förbättring. På 200m så noterade Anssi Lehtevä 25,71 vilket är klubbrekord för M50. Några andra resultat av HAIS-are som sticker ut lite extra: 800m pers i sin årsdebut av Fredrik Kihlblom 1.58,74 och Anton Ledell  1.59,12: I längd hoppade Louise Gabrilesson 5,43 och Lasse Ohtamaa kastade 45,51 i diskus.


8 medaljer sista JSM-dagen

Sön 13 aug
JSM:s avslutande finaldag blev det en stor medaljskörd bestående av åtta medaljer fördelade på 6 silver och 2 brons samt en handfull fjärdeplatser som ett tag såg ut att bli signum för helgen. Bland de mest förhandstippade silvermedaljerna var Ivar Moisander som programenligt knep andraplatsen i P17-släggan medan det blev en mycket spännande kamp om samtliga pallplatser för Jonna Geiryd F17 som slutade mned silver även där med Emilia Östergren som 10:a och Louise Olsson som 13:e tjej. Silverplatser även på långhäck för Ludvig Hillenfjärd M22 där Dennis Elms Jansson kom femma, Tove Söder i F19 och Fredrik Kihlblom på en 5:e plats i P19. 200-finalen för F17 resulterade i dubbla medaljer genom Charlotte Andersson silder och Kajsa Eriksson brons med syrran Linda som femma vilket även blev placeringen för Ahmed Bahaa i P17. Sista silvret att rapportera är Mathilda Erikssons i kula F19 med en sjätteplats i spjut också samt ytterligare en bronspeng till Ebba Tulu Chala på 5000 meter M22. Så kommer vi oundvikligen in på avdelningen stolpe ut, dvs. fjärdeplatser där Iyuel Ayele bärgade den andra för helgen på 800 meter P19 och samma placering även för Daniel Tegbrant där Markus Asplund kon in som åtta efter 2-sekunderspers av båda i finalen. Isabella Ripsweden i F17 längd och Sebastian Löschner P17 kula avrundar avdelningen stolpe ut denna dag. Jesper Arbinge 7:a i M22-diskusen, David Adrian 8:a på 110 häck P19, Hanna Bergström 10:a på K22 5000 meter, Louise Gabrielsson 11:a i K22 längd, Markus Häggh 12:a på P19 5000 meter samt Emilia Stenström sexa i höjd och 12:a i längd K22 avslutar denna sista dags rapportering från Gävle. Sammanfattning kommer i form av en SM-sida!


Sarah och Ella dubbla medaljörer

Dubbla medaljörer x2. Foto: Ulf Nilsson

Sön 13 aug
USM avslutades på söndagen med ytterligare två medaljer som togs av Sarah Karlsson på 200 meter där hon tog silver och Ella Hagman som tog brons på korthäcken. Grattis tjejer till era dubbla medaljer i helgen! Johannes Lilius missade pallen och kom fyra i P16-kulan och Cornelia Böhnke hamnade också alldeles utanför pallen när hon kom fyra på långhäcken för F16. Cornelia hoppade även tresteg med en 12:e plats som resultat och årets USM-helg är avslutad. Sammanfattning kommer på SM-sidan.


Tre brons och försöksdramatik dag 2

Lör 12 aug
Andra dagens juniormästerskap delegerade tre medaljer och några finalplatser med medaljförhoppningar till söndagens finaler. Betydligt svalare och lite uppblandat med regndroppar och blåsr var förutsättningarna. Jesper Arbinge knep bronset i M22-kulan och Alexander Persson kom femma samtidigt som Jeffrey Ige gjorde comeback efter operation. Mathilda Eriksson tog även hon ett brons i F19-diskusen liksom Alva von Gerber men då gällde det korthäcken. Grattis till medaljerna! Övriga finaler P19 1500 meter kom Iyuel Ayele fyra efter ett taktiklopp som vanns av Suldan Hassan och Hanna Bergström kom sjua i K22 1500 meter efter ett "gånglopp" i 800 meter med en mycket snabb avslutning och samma placering blev det för Jonathan Bergdahl på P19 400 meter. Finalavancemang blev det för Fredrik Kihlblom på långhäcken, Isabella Ripsweden längd, Ahmed Bahaa, Charlotte Andersson och syrrorna Eriksson Kajsa och Linda på 200 meter. Avancemang även för en handfull 800-löpare genom Markus Asplund och Daniel Tegbrant P17 och Iyuel Ayele P19 efter extrem dramatik då han slog av med tio meters ledning strax före mål och sånär blev omsprungen på mållinjen med klarade sig med två hundradelar tillgodo.


USM dag 2

Lör 12 aug
Andra dagen av USM på lugnet gav inga medaljer men försöksheaten på 200 meter och långhäcken gav hopp om söndagens finaler. Ella Hagman 7:a i F15 längd, Johannes Lilius 10:e plats i P16 diskus samt Vendela Einberg 10:a i F16-höjden var finalresultaten denna dag. Hopp om söndagsmedaljer kanske främst genom Sarah Karlsson som gick till 200-metersfinalen med näst snabbaste tid och Cornelia Böhnke som gick vidare från försöken på långhäcken.


Två medaljer och landslaget!

Gratis till medaljer och landslagsuppdrag!

Fre 11 aug
Första dagen på JSM som avgörs på Gunder Häggstadion genomfördes i 27 graders högsommarvärme och kraftig blåst. Sebastian Löschner tog hem silvret i diskus och även en plats i ungdomsfinnkampen som avgörs på Stadion och Charlotte Andersson tog brons i F17-finalen på 100 meter där vi hade tre tjejer med Kajsa Eriksson som sexa och syrran Linda sjua. Ahmed Bahaa bröt 100-metersfinalen p.g.a. känning. 400-meterslöparna hade det riktigt tufft på bortre rakan där det var en bastant motvind vilket påverkade tiderna. En som hanterade situationen bra var Jonathan Bergdahl som sprang in på nästpers och gick vidare till lördagens final. Sara Hermansson tryckte lite för tufft i motvinden och orkade inte riktigt hela vägen för finalavancemang. Emelie Svensson hade stolpe ut med sin fjärdeplats i tresetg där det fattades fyra centimeter till bronset. Iyuel Ayele hade inga problem att via ett taktiklopp i promenadtempo och avslutande 60-varv gå vidare till lördagsfinalen på 1500 meter.


Två SM-silver på USM dag 1

Sarah och Ella nöjda medaljörer Foto: Ulf Nilsson

Fre 11 aug
Första dagens USM-tävlingar på Lugnet gick i sprintens tecken där vi plockade hem två medaljer som levererades av tjejerna. Sarah Karlsson tog hem silvret i F16 på 100 meter efter en kamp om segern med Freja Andersdotter som drog längsta strået med sina 12,24 två hundradelar före Sarah. Ella Hagman knep även hon ett silver på F15 80 meter efter 10,25 i finalen som vanns ohotat av Nikki Anderberg. Tjejkollen avrundas med Kajsa Engblom F16 som kom sjua i höjd på 1.59. Enda killen i farten var Johannes Lilius som kastade P16-släggan 47.94 och kom femma. Grattis till medaljerna!


KR-slakt i SM-test på Udda Grenar

Tor 10  aug
En handfull av våra junioprer tog tillfället i akt att finslipa formen på Udda Grenars Kväll och det passades också på att slås några klubbrekord. Medeldistansarna körde i vanlig ordning 600 meter och en attack mot klubbrekordet gjordes genom framför allt Iyuel Ayele som missade det med ynka 14 hundradelar men hans 1.22,28 räckte förstås för att krossa P18-rekordet. Strax efter kom Jonathan Bergdahl med 1.22,96 och Daniel Tegbrant som knep P17-rekordet med sina 1.23,51 och "grindstängare" blev Markus Asplund på fina 1.30,09. Hanna Bergström satte klubbrekord på 1 mile och åldersrekord av Antonio Lavecchia och Marcus Häggh. Anton Nilsson testade 300 häck och noterade 39,17 och David Adrian korthäcken på 16,64. Ivar Moisander visade åter att han kastar 60 meter i sömnen numera och satsningen går vidare mot 70 meter. Resultaten i HAIS-börsen!


Snabbt 1500 m på Källbrink!

8 aug
På tisdagkvällen genomfördes en resultattävling på 1500 meter på Källbrinks nyrenoverade banor. Förhållandena var mycket bra då vinden mojnade lagom till start, och det syns i resultatlistan. Segrade gjorde norrmannen Ferdinand Kvan Edman på den fina tiden 3.42.95 och den rutinerade Turebergslöparen Daniel Lundgren knep andraplatsen på nytt årsbästa 3.44.88. Suldan Hassan från Ullevi putsade sitt personliga rekord med närmare fyra sekunder då han slutade på tredjeplats med 3.46.41, precis före Spårvägenlöparen John Foitzik som också sprang in på nytt pers 3.46.67. Huddingelöparen Staffan Ek som har haft lite skadebekymmer under sommaren gick i mål som femma på 3.51.43. Se komplett resultatlista här


Nils Emilsson har avlidit

Lör 5 aug
Vi har det smärtsamma besked att berätta att en riktig HAIS-kämpe har avlidit denna vecka, efter en tids sjukdom.  Nils var född 18/10 1935 och således snart 82 år,  har under senaste 40 åren haft många olika roller inom HAIS. Allt började, som för de flesta att barnen kom med i HAIS och med det blev det snart en plats i dåvarande ungdomssektionen, under 80-talet. Under åren 1993-2009 var Nils revisor i föreningen. Ingenjören Nils ställde upp som byggledare i olika etapper av bygget av vårt klubbhus och såg till att allt gick rätt till  med bygglov etc. Men absolut längsta angemanget har varit som tävlingsledare för Kvantumloppet, redan från starten 1983 till den 22 april i år, otroliga 35 år. Sedan har förstås  Nils varit funktionär vid många tillfälle. Stort tack för ditt alltid positiva sätt. Våra tankar går till de närmaste, döttrarna Katarina och Ulrika med familjer. /Kenneth Andersson


Fina resultat på Kalmarmilen

Ons 2 aug
Hanna Lindholm och Ebba Tulu Chala begav sig idag till Kalmar för att springa Kalmarmilen. Hanna sprang in som tvåa på det nya klubbrekordet 35.04 på 10 km landsväg då hon blev knappt slagen av den duktiga danskan Anna Holm. Hanna slog sitt eget klubbrekord som hon satte förra veckan på den sista av fem dagsetapper (!) i Etape Bornholm där hon blev 4:a i tuff konkurrens. Hanna är onekligen i bra form och det ska bli intressant att se vad hon kan prestera på 10000 m på SM om en knapp månad.
 Ebba som blev 3:a i Kalmarmilen 2016 hade siktet inställt på seger men då krävdes det att han slog Mustafa Mohamed som Ebba har tagit knappt stryk av några gånger det senaste året, senast i Göteborgsvarvet. Vinden gjorde att ingen riktigt ville ta initiativet och farten var bitvis ganska låg. Under loppet försökte Ebba att gå ifrån Mustafa och Spårvägens Robel Fisha utan att lyckas. Det blev till slut en vild spurt in mot mål och ännu en gång lyckades Musse spurta ner Ebba som gick i mål som tvåa två sek bakom Musse. Ebbas sluttid hamnade på 30.28 och det ser ut som att formen återigen är på uppåtgående efter en lite knackig sommar.


Mästaren testar banorna

Tom och mr.Cool inspekterar solen och Kip:s nya banor Foto: Ulf Nilsson

Ons 2 aug
Tom Kling-Baptiste åkte söderut från regnet i Sundsvall och hamnade på ett soldränkt Källbrink där han tillsammans med Anton Nilsson kollade in och testade de nya banorna. Det ser ut som om killarna försöker få samma nyans som den nylagda tartanen.


EM-silver för Anders!

Ons 2 aug
Anders Olsson knep en silvermedalj vid årets pågående Veteran-EM.  Hans 5.36 såg länge ut att hota om guldet då han hade samma resultat som blivande vinnaren Adrian Neagu från Rumänien men denne fick till ett 5.45-hopp i femte omgången som räckte fram till EM-guld. Grattis till silvret!
Tävlingarna kan följas via arrangörens hemsida här!


Dubbelseger för Tom

Överlägsen seger för Tom Foto: Håkan Andersson

Ons 2 aug
Årets upplaga av Windsprint i Sundsvall drabbades av riktiga skyfall under försöken men till finalerna sprack det upp och blev bättre förhållanden. Tom Kling-Baptiste noterade årsbästa med 10,41 och tog revansch på Spårvägens Dennis Neal sedan förlusten i lag-SM finalen i Borås. Det blev även seger på dubbla distansen med 21,20 och båda loppen i godkänd vind. Resultaten? I HAIS-börsen så klart!


Formen fortsatt stigande

Foto: Annelie Florin

Ons 2 aug
Enhörna Challenges andra avdelning innebär som vanligt 10000 meter och några gulröda var i farten och Alberto Ramos visade på fortsatt stigande form när han persade ner till 33.42,46. Camilla Elofsson testade också distansen på bana och noterade 38.05,56 och till sist Ulf Eriksson som kom in på 37.22,98.
Resultaten hittar ni i HAIS-börsen!


Nyhetsarkiv Augusti 2017
Läs mera här nedan

Utökade artiklar