Stafett SM-sidan 2014

Nyheter

Bildgalleri från SM-helgen är upplagt!
Videofilmerna är uppålagda i bildgalleriet!

SM-rapport dag 1


P15 3x800

Försnacket var vem som skulle ta hem guldet av Örebro och Huddinge men vi var också osäkra på om Niclas ömmande vader skulle hänga med och även på formen då han kört intensiv alternativträning för att kunna prestera på stafett-SM. Anton Ledell tog första sträckan och hade "stallorder" att inte dra en meter före 500 för att inte hjälpa de andra att springa fort. Sedan skulle han attackera för att om möjligt vara först till 600 och få bra växelposition men han låg trea tätt i rygg och fick gå ut på upploppet men fixade till en sträckseger med några tiondelar så att Niclas Wallin kunde gå ut i täten och med en snabb första 50 göra ett ryck som senare skulle visa sig avgöra hela loppet då han bara drygade ut försprånget och lämnade över till en laddad Jonathan Bergdahl som gick ut i 15 meters ledning och hade som plan att göra ett jämnt och snabbt lopp med vetskap om att ingen i det övriga fältet hade hans kapacitet och det viktigaste var att inte spränga sig i ivern att komma först. Sträcktiderna visade att Anton (2.10,5), Niclas (2.08,8) och Jonathan (2.07,5) var de tre snabbaste i hela finalen och ett mycket välförtjänt guld bärgades! Det skulle senare visa sig att killarna verkligen lagt ribban för resten av helgen i mästerskapets första final och innebar början på en helt magnifik HAIS-helg.
video p15 3x800 final
 

P19 1000

Efter att försöken strukits då inte mer än sex lag lämnats in såg vi fram emot en helt öppen final bakom storfavoriten Ullevi med Dennis Forsman i spetsen. Efter två bra första sträckor kom växeln till Amadou som blev helt stillastående men reparerades genom en grym löpning även om Amadou efteråt svor på att aldrig springa så långt som 300 igen... Det blev extremt jämnt och tufft på slutsträckan där Isak Barrow krigade om medaljerna och fick ge sig för Hässelby men klämde sig före Uppsala med 4/100 efter målfotokoll. Första stolpe-in denna härliga mästerskapshelg och ett brons bärgat. Två starter, två finaler och två medaljer så långt! Douglas Hellbratt/100, Henrik Malmberg/200, Amadou Sussoho/300 och Isak Barrow/400 hade inlett sin superhelg som hade mer på gång under söndagen...

video P19 1000 final
 

P17 1000

Försöken genomfördes efter en mycket genomtänkt och lite av "gambling" där vi utgick från hur bästa laget i en eventuell final skulle se ut för att kriga om medaljerna. Med detta i åtanke drogs vår bäste 400-löpare Ludvig Hillenfjärd ner till 200 för att spara på krafterna och Anton Roos körde den tuffa sträckan med order om att maxa ut. Startsträckan planerades för Anton Öhman genomgående och Fredrik Kihlblom tog 300-ingen. En bra startsträcka följdes av Ludde som fullständigt krossade och skaffade ett 15-metersförsprång där Fredrik tog vid och körde sitt livs lopp på en 37,5:a följt av en taggad Anton som rusade runt på en 51:a vilket inte bara ledde till direktfinal utan även med bästa försökstid! Kalkylerna mot finallaget beräknades till 3 sekunder vassare så det såg mycket bra ut. Finaldags och Ludde sattes upp på 400 och Roos ner till 200 samtidigt som Stefan Stojanovic sattes in som fräsch 300-ing. Växlingarna flöt på bra upp till sista växeln men 20 meters försprång för Ludde att ta ikapp. Det kändes som att det skulle kunna gå vägen med ett bra lopp och det skulle visa sig rätt eftersom Ludde inte bara sprang ett bra lopp utan ett superlopp igen och han rundade hela fältet i en statig takt och klämde sig in halvsekunden före Mölndal som var enda lag som var i närheten. Nytt klubbrekord och under 2 minuter lades dessutom till det härliga guldet som verkligen var ett teamwork mellan aktiva och coacher! Och just ja...3 starter, 3 finaler, 3 medaljer så långt...

video P17 1000 försök

video p17 1000 final
 

M 22 3x400

Direktfinal sedan 3 av 7 lag strukit sig innebar det för dagen minst tighta finalheatet för vår del där det kommande bronsmedaljen såg ganska klar ut redan efter hälften då Anton Nilsson tagit över från Fredrick Ekholm och sedan lämnade över till starke Christopher Halldén som med en sub50-avslutning inte gav Hammarby någon chans att hota om bronset. Favoritseger genom Ullevi och Hässelby en bit efter. Summeringen av dagen var helt magisk. Av våra 4 starter denna dag blev det 4 medaljer, 2guld och 2 brons! Klubben 100% "so far so well".

 

SM-rapport dag 2

 

M 22 4x100

Första finalen för dagen hade föregåtts av ett försöksheat där det inte var några problem att gå vidare som heatsegrare med kvartetten Fredrick Ekholm, Robin Nordkvist, Johan Nordberg och (welcome back!) Jan Wokalewski. Med stor spänning sågs det fram emot finalen och det såg mycket bra ut med delad ledning strax innan sista växeln då Johan hade oturen att dra en baksida och inte hann få över pinnen till Janne. Grymt öde för laget men framför allt för stackars Johan som var så nära en ädel medalj

video m22 3x400
 

P 19 4x100

Direktfinal för 19-årssprintrarna som egentligen hade velat haft ett försöksheat för att slipa till växlingarna. Det skulle visa sig bli ett av SM-historiens mest sevärda lopp där Isak Barrow, Henrik Malmberg, Douglas Hellbratt förde fram pinnen till avslutande Amadou Sussoho. Killarna vill se på när Amadou krigade ner både Ullevi och Hammarby och fällde sig före med 5/100 till ett  nytt svenskt rekord! Även Ullevi var under det 25 år gamla rekordet och Bajen ytterligare 5/100 efter. Tiden 41,70 var endast sekunden över vårt "riktiga" klubbrekord med Tom, Alexander, Oskar och Adam i laget vilket ger extra dimension av det här loppet!
video P19 4x100 final

 

M 4x400

Något överraskande blev det försök på distansen och det stod klart att finalchansen fanns efter ett långsamt första heat. Alexander Nordkvist, Anton Nilsson, Jonas Linderholm och Christopher Halldén hade läget under kontroll. Sista platsen i heatet räckte ändå mycket väl till finalbiljetten med 3 sekunder tillgodo. Från början var det meningen att Anton skulle springa även finalen men efter en ändring i tidigare start där han plockades bort p.g.a. skada fick han inte starta. Finalen startades upp av Alexander Nordkvist som lämnade till Ludvig Hillenfjärd, Jonas och Christopher men det märktes att det satt flera lopp i benen och det blev till att föra pinnen säkert i mål för att plocka hem femteplatsen och SM-poängen.
video M 4x400 final

 

F 15 4x80

Den nya distansen innebar ett garanterat klubbrekord vilket kanske var en extra tändvätska för tjejerna. Ett nervöst gäng som inte visste var de stod gjorde ett mycket fint försökslopp där växlingarna mellan Emilia Östergren, Sara Hermansson, Charlotte Andersson och Enilia Jandér satt perfekt vilket ledde till heatseger och även bästa försökstid skulle det visa sig senare. Helt plötsligt var en medalj mycket nära och det var ett taggat men nervöst lag som stod på startzonerna. När pinnen togs ut på upploppet var det med en stabil ledning och det var ingen som kunde hota om guldet. Vid en genomgång av tiderna visade det sig att alla andra lagen tappade ordentligt i finalen och våra "nervösa" tjejer var de som hanterade finalnerverna allra bäst!

video F 15 4x80 final
 

P 17 3x800

En av de tuffaste klasserna med några 97:or som springer neråt 1.54 och en 98:a som noterat 1.53 blev någonting att bita i för våra killar där vi bara hade en 97:a att tillgå. Uppställningen av laget stod länge öppen förutom att Stefan Stojanovic skulle ta sista sträckan. Då Fredrik Kihlblom sprang i 1000-laget dagen innan bestämdes att Samuel Nilsson-Hagland skulle få förtroendet på startsträckan och den som kände sig fräschast av Anton Roos och Fredrik skulle köra andra sträckan. Slutvalet blev Anton i kraft av 7 sekunders bättre pers. Samuel öppnade klokt men hade naturligtvis ingen chans mot t.ex. Andreas Kramer som daskade iväg på 1.53 vilket hängde av övriga lag från guldstriden. Mölndal och Lidingö knep övriga medaljer och MAI utan sin seniorstartande Warsame Hassan kunde inte hota om medaljerna. Efter Samuel 2.10, Anton 2.07 skulle pinnen tas av Stefan men pinnen tappades och efter diverse strul togs den upp av Stefan som jagade förgäves för att krympa avståndet men det var för stort och hans 2.03 spelade ingen roll i slutändan eftersom laget blev helt regelrätt diskvalificerat p.g.a. att fel kille tog upp pinnen vilket killarna också var medvetna om. Surt sa räven... Vi räckte tyvärr inte till denna gång mot de vassa 97:orna men kommer förhoppningsvis att ta revansch nästa år när 98-99 kör i samma klass!
 

SM-guiden
Fakta ur HAIS-perspektiv

4 guld
P15 3*800
F15 4*80
P17 1000
P19 4*100

2 brons
P19 1000
M22 3*400

5:e plats
M 4*400

 

P 15 3x800

Coach: Kim Hedbom

Final 6.27 m / GULD
Anton Ledell
Niclas Wallin
Jonathan Bergdahl

F 15 4x80

Coacher: Johanna Hillbom och Elisabeth Andersson

Försök 40,29 / Q
Emilia Östergren
Sara Hermansson
Charlotte Andersson
Emilia Jandér


Final 40,32 / GULD

Emilia Östergren
Sara Hermansson
Charlotte Andersson
​Emilia Jandér

P 17 3x800

Coach: Kim Hedbom

Final  / DQ
Samuel Nilsson-Hagland
Anton Roos
Stefan Stojanovic

P 17 1000

Coacher: Kim Hedbom och Johanna Hillbom

Försök 2.02,53 / Q
Anton Öhman
Ludvig Hillenfjärd
Fredrik Kihlblom
Anton Roos


Final 1.59,77 / GULD
Anton Öhman
Anton Roos
Stefan Stojanovic
Ludvig Hillenfjärd

P 19 1000

Coacher: Mikael Wirstedt och Elisabeth Andersson

Final 1.59,25 / BRONS
Douglas Hellbratt
Henrik Malmberg
Amadou Sussoho
Isak Barrow

P 19 4x100

Coacher: Mikael Wirstedt och Elisabeth Andersson

Final 41,70 / GULD
Isak Barrow
Henrik Malmberg
Douglas Hellbratt
Amadou Sussoho

M 22 3x400

Coach: Mikael Wirstedt

Final 2.30,34 / 5:a
Fredrick Ekholm
Anton Nilsson
Christopher Halldén

M 22 4x100

Coach: Mikael Wirstedt

Försök 42,83 / Q
Fredrick Ekholm
Robin Nordkvist
Johan Forsberg
Jan Wokalewski


Final / DNF

Fredrick Ekholm
Robin Nordkvist
Johan Forsberg
Jan Wokalewski

M 4x400

Coach: Mikael Wirstedt

Försök 3.19,91 / q
Alexander Nordkvist
Anton Nilsson
Jonas Linderholm
Christopher Halldén


Final 3.24,05 / 5:a
Alexander Nordkvist
Ludvig Hillenfjärd
Jonas Linderholm
Christopher Halldén


HAIS-tider lördag

13.15 P 19 1000 meter Försök
     
13.55 P 17 1000 meter Försök
     
14.25 P 15 3x800 meter Final
     
15.35 P 19 1000 meter Final
     
15.45 P 17 1000 meter Final
     
17.00 M 22 3x400 meter Final


HAIS-tider söndag

10.30 M 22 4x100 meter Försök
     
10.50 P 19 4x100 meter Försök
     
12.10 F 15 4x80 meter Försök
     
12.45 M 22 4x100 meter Final
     
13.20 P 19 4x100 meter Final
     
13.50 M 4x400 Final
     
14.20 F 15 4x80 meter Final
     
15.30 P 17 3x800 Final