USM-sidan 2014


En slutsummering av våra aktivas insatser resulterar i 4 medaljer och dessutom 2 poängplatser. 6 av våra aktiva satte säsongsbästa i 7 grenar, bäst när det gäller alltså!
  

  Medaljer  
GULD SILVER BRONS
Niclas Wallin/1500 hi   Stefan Stojanovic/1500 m
Niclas Wallin/2000 m   Anton Ledell/Höjd
     
     
  Poängplats  
4:e PLATS 5:e PLATS 6:e PLATS
Stefan Stojanovic/2000 hi   Stefan Stojanovic/800 m
    Jonathan Bergdahl/ 800 m
    Fredrik Kihlblom/80 hä
  Årsbästa  
Niclas Wallin x2 Marcus Häggh Stefan Stojanovic x2
Jonathan Bergdahl Emilia Jandér Samuel Nilsson-Hagland
     
  Klubbrekord  
     

Nyheter fredag
   

F15 80 METER
Det fattades tre tiondelar för EMILIA JANDÉR för avancemang i försöken på 80 meter. Sjundeplats i heatet och bara att börja ladda för morgondagens 300-meterslopp.

P16 LÄNGD FÖRSÖK
Efter lite problem vid inhoppningen att bemästra motvinden blev det en högklassig kvaltävling där antalet som tog kvalgränsen 6.05 i var imponerande 11 st med Niklas Bergman-Larsson i topp på 6.70 i motvind! Glädjande nog att FREDRIK KIHLBLOM var en av dessa med 6.08 i första!

P15 1500 METER HINDER
Statistikettan NICLAS WALLIN motsvarade alla förväntningar och körde ett perfekt upplagt taktiklopp där han tog över ledningen efter 1000 meter för att bara utöka avståndet ner till de övriga. Blivande trean August Mollén knäcktes i ett tidigt skede med grymma vattengravar av Nicke och tvåan Axel Djurberg helt enkelt sprangs ifrån på senare halvan av loppet. USM-helgens första Guld var bärgat!

P16 HÖJD
FREDRIK KIHLBLOM hade fräscha ben efter att bara ha behövt ett hopp i längdhoppets försöksomgång men fick inte till inhoppningen. Det gick bättre när tävlingen drog igång och ingångshöjden lade han till 1.71. Därefter blev det en lite osäker resa upp till slutgiltiga 1.81 vilket bara räckte till en 11:e plats i det vassa sällskapet där det krävdes 1.93 för medalj och guldet togs hem av Simon Larsson med två meter jämnt.

P15 800 METER FÖRSÖK
NICLAS WALLIN var i det första av två försöksheat och det blev ett ganska snabbt lopp där ledningen växlade hela tiden. Efter en klungspurt med fyra killa inblandade kom Nicke fyra men samtliga fyra låg inom några tiondelar så det stod klart nästan direkt att tiden skulle räcka till final utan problem. JONATHAN BERGDAHL återfanns i det andra försöksheatet och var den som tog kommandot efter 150 meter och drog upp farten till 400 för att sedan sänka tempot och sedan kontrollera fältet in till en tredjeplats och avancemang på placering. Runt 2.11 som segertid innebar att de två som gick vidare på tid plockades från första heatet.

F16 400 METER
Vårt långsprinthopp MARION SACKEY-MENSAH fick problem med sin vad som krampade alldeles innan hon gick ner i blocken vilket gjorde henne osäker när loppet sköts iväg. Efter en 28.8-öppning såg det ganska bra ut i sista kurvan men på upploppet tappade hon placeringar och kom in som sexa. Nära att det räckt till final på tid men tyvärr inte tillräckligt snabbt. Efter att vaderna gåtts igenom av massör Micke konstaterades att det i alla fall inte kunde bli någon start på lördag p.g.a. problemen.

Nyheter lördag
   

P16 1500 METER
Ännu ett fint taktiskt upplagt lopp den här gången av STEFAN STOJANOVIC ledde fram till ett härligt brons i den tuffa P16-klassens 1500 meter! Siktet var inställt på att inte fokusera på 3-minuterslöparna Suldan Hassan och Leo Magnusson utan helt fokusera på det övriga gänget. Efter att ha legat i andraklungan som femma upp till 800 meter började avancemanget och när det var 500 kvar var Stefan loss från de övriga utom Sebastian Nilsson som försökte hålla Stefan bakom sig så länge det gick men i sista kurvan var det inget snack om vem som hade mest krafter kvar och det blev en härlig defilering på upploppet mot bronspengen! Marcus Häggh sprang ett mycket jämnt lopp nere i fältet och sänkte årsbästat med 7 sekunder.

P15 800 METER FINAL
NICLAS WALLIN och JONATHAN BERGDAHL sprang 800-final. Niclas vader sade stopp och han klev av efter 200 meter efter en 27,5-öppning som drog ut fältet direkt. Jonte hängde med bra i klungan och det såg bra ut upp till 500 meter då det började ta emot efter vändning på 60,0. Lite av krafterna kom tillbaka fram mot upploppet och en sjätteplats och SM-poäng fixades.

P15 HÖJD FINAL
Det syntes tidigt att Simon Wiklund skulle bli en svår nöt att knäcka men det var en fight om silvret en bit in i tävlingen. ANTON LEDELL gjorde en tidig rivning på 1.69 men efter att Markus Menander rev första försöket på 1.73 och Anton tog i första låg han på andraplatsen ända upp till 1.79 där det var Markus som tog i första och därmed återtog silverplatsen efter att Anton rivit ut sig på höjden. Simon tog sedan 1.81 i första och stod som vinnare och lade även upp ribban på 1.88 som även det togs i första hoppet och blev slutresultatet.

P16 LÄNGD FINAL
Efter två jämna hopp strax över 6 meter skulle det behövas en ökning med ungefär 3 decimeter av FREDRIK KIHLBLOM för att vara med i slutomgångens 3 hopp. Fredrik fick till bra längd som troligtvis skulle räckt men tyvärr var det ett litet övertramp som gjorde att det blev det sista hoppet för dagen.

Nyheter söndag
   

P16 80 METER HÄCK
Motvinden stoppade inte FREDRIK KIHLBLOM att kriga sig till en finalplats på korthäcken som trea i sitt heat och avancemang på tid. Finalen avrundade hela mästerskapshelgen och det skulle bli en SM-poäng för Fredrik till slut när han kom in som sexa och ömma knän efter några islag i stridens hetta.

P16 2000 METER HINDER
STEFAN STOJANOVIC hade siktet inställd på ett brons efter de svåra Leo Magnusson och Simon Sundström. Dessa två lösgjorde sig ganska snabbt från huvudklungan trors att tempot inte var något överdrivet. Stefan fick en bronsmatch genom hela loppet med Jakob Nystedt som till slut snodde bronset före Stefan.

P15 2000 METER
Osäkerhet kring NICLAS WALLINS vader var stor efter att han klivit av 800-finalen på lördagen. Oron visade sig vara överflödig då Nicke återigen gjorde ett taktiskt perfekt lopp på 2000 meter där han lät andra hålla i taktpinnen och gick endast upp för att täta eventuella luckor som uppstod. August Mollén drog hela vägen upp till 1800 meter och där bakom låg Jack Karlsson bra till bakom och hade även med sig Olof Silvander. När Olof släppte lucka tätades den omedelbart igen av Nicke och när sista kurvan avverkades var han uppe i axeln på August som fick släppa de sista 200. Med mycket krafter kvar tryckte Niclas ifrån till en odiskutabel seger. Jack dog totalt sista 200 och Olof såg sin chans att äntligen ta sin efterlängtade första SM-medalj som trea. Bakom gjorde JONATHAN BERGDAHL sitt första banlopp över 1000 meter och det slutade med ett väl genomfört lopp på 6.32. ANTON LEDELL fick tyvärr bryta loppet efter problem med kramp i bröstet.

P16 800 METER
800-metersfinalen hade två ansikten med HAIS-ögon. SAMUEL NILSSON-HAGLAND gjorde mästerskapsdebut och orutinerad banlöpare och fick springa final efter att försöken strukits med 12 avprickade. Väl där flöt han med ganska bra även om farten kunde varit tuffare. När respekten släppt efter första varvet drog han upp tempot även om det kroknade lite sista 100 så noterades ett 2-sekunderspers på åttondeplatsen. STEFAN STOJANOVIC hade hinderloppet en timme före i benen och fick kriga mycket för att bärga SM-poängen för hans sjätteplats.

Nyheter

ARENAJOGG

Delar av USM-truppen körde ett uppladdningspass på ett halvregnigt Hällåsen i Söderhamn. Killarna passade på att njuta av lite svalka inför helgen som beräknas bli runt 27 grader och solig. Första HAIS-start är sprinttjejerna Sara och  klockan 13,15 på fredag och därefter försök för "Kilis" i längd innan dagens första final 1500 hinder med Nicke i farten och därefter rullar det på hela kvällen

USM-guiden
Fakta ur HAIS-perspektiv
HAIS-truppen i bokstavsordning och starttider
10 aktiva gör 23 starter
15 medel/lång -  3 sprint/häck  - 3 långsprint - 3 hopp - 0 kast

ANTON LEDELL -99

Coach: Tomas Ledell

HÖJD   SB: 1.79   RANK: 3
Final 1.76 / BRONS

Ett riktigt getingbo bakom 1.92-hopparen Simon Wiklund. Det blir mycket jämnt där bakom och kan avgöras på rivningarna genom tävlingen. Vi hoppas på Antons första mästerskapsmedalj! Frågetecken bara för att 800-finalen går några minuter innan som kan påverka hoppningen...


800 METER   SB: 2.09,69   RANK: 6
DNS

Bör inte blinågot problem att nå finalen som på förhand ser ut som att det kommer att räcka med runt 2.12-1.13 för att nå. Beroende på hur mycket krafter som går åt till avancemang måste det i alla fall till ett ordentligt perslopp för att hota om medaljerna, annars blir det förhoppningsvis SM-poäng.


2000 meter   SB: 6.20,43   RANK: 5
DNF

Sista grenen för helgen och allt måste plockas fram för att kunna gå ner de 10-15 sekunder som behövs för att hota om en medalj. Några i finalen har ännu inte sprungit distansen så statistiken kan vara lite missvisande

EMILIA JANDÉR -99

Coacher:
Mikael Wirstedt, Johanna Hillbom Jandér, 
​Johanna Vikström, Ulf Nilsson

80 METER   SB: 11,11   RANK: 0
Försök   11,20 u / 24:a

Knepigt att gå vidare från försöken då flertalet av tjejerna ligger en bit under 11 sekunder. Seoch lära här också.


300 METER   SB: 45,85   RANK: 0
Fö/Se 45,20 u / 18:e

Lite av se och lära för Emilia som har en bit kvar för att konkurrera om finalplatserna.

FREDRIK KIHLBLOM -98

Coach: Fotios Makrostergios

HÖJD   SB: 1.87   RANK: 5
Final   1.81 / 11:a

Fick ett dåligt genrep i Västerås men såg bra ut på genrepet uppe på Källbrink. Vi väntar på det lilla extra lyftet för Fredde som gör att han kan knipa sin första mästerskapsmedalj.
 

LÄNGD   SB: 6.26   RANK: 4
Försök 6.08 Q   Final 6.07 / 11:a

David Svensson och Jonathan Åsman favoriter i fältet och där bakom är det mycket tätt kring 6.20-strecket. Det blir de små detaljerna som avgör och vem som kan få till en riktigt träff för att knipa bronset!
 

110 HÄCK   SB: 15,97   RANK: 10
Fö/Se 16,03 / q   Final 16,08 / 6:a

Fredrik får hoppas på en finalplats men för att hota om medaljerna behöver det kapas sekunden på perset vilket blir för tufft.

JONATHAN BERGDAHL -99

Coach: Kim Hedbom

800 METER   SB: 2.07,76   RANK: 3
Fö/Se 2.12,39 Q   Final 2.08,44 / 6:a

Fullt fokus på distansen denna säsong som blivit den första Jonathan kunnat träna ordentligt och ger stor utveckling just nu. Avslappnat försöksheat är nyckeln till en bra final och här har vi absolut en medaljchans och kapaciteten kan plockas fram i tävlingssituationen.


2000 METER   SB: X   RANK: 0
Final 6.32,34 / 8:a

Distansen har aldrig sprungits förr och blir en ny bekantskap. Kommer att hänga på så länge som det går och se hur långt det räcker. Har fått till några riktigt bra uthållighetspass på senaste tiden och blir inte helt ofarlig där framme. Lite avgörande är hur mycket kraft de båda 800-loppen tagit.

MARCUS HÄGGH -98

Coach: Kim Hedbom

1500 METER   SB: 4.42,01   RANK: 0
Final 4.35,87 / 12:a

Nytillskott till klubben som har dragits med benhinneproblem tidigare men nhu är helt återställd och har börjat träna riktigt bra med sikte på bl.a. Terräng-SM Ovan banlöpare som gjorde första testet i Västerås och fick lära sig lite där. Mycket uthållig men ännu inte där närdet gäller farten men kan göra ett bra lopp här.


3000 METER   SB: X   RANK: 0
DNS

Vid start på distansen kommer Marcus att känna igen den lite mera "långdistansaktiga" längden och farten blir inte några problem här Beslut tas tävlingsdagen men det kanske blir "sprint" på 1500 meter istället...

MARION SACKEY-MENSAH -98

Coacher:
Mikael Wirstedt, Johann Hillbom Jandér,
Johanna Vikström, Ulf Nilsson

400 METER   SB: 63,06   RANK: 16
Fö/Se 63,79 u / 10:a

Efter tävlingsfrånvaro modell lång sprang Marion ett mycket bra 400-lopp på Källbrink och visade vilken fantastisk löpartalang hon är. Kan hon hålla sig hel framöver finns hur mycket potential som helst här och kanske den allra bästa på 800 meter. Personlig åsikt men det känns som att speeden räcker till för att bli riktigt bra på dubbla distansen.

NICLAS WALLIN -99

Coach: Kim Hedbom

800 METER   SB:2.02,48   RANK: 1
Fö/Se 2.08,86 q   Final DNF / 8:a

Försöken på 800 meter går tätt inpå finalen på 1500 hinder och beroende på kraftuttag där får vi se hur jobbigt det blir för statistikettan att gå vidare till final men det bör gå ganska enkelt. Osäkert också hur vaderna kommer aytt reagera efter hinderloppet så det kan bli tal om att vila distansen. Finalen kommer att gå mycket fort och det finns troligtvis bara två killar som kan hänga med i det planerade utgångstempot. Sedan får vi se hur mycket krafterna räcker till dagen efter hinderloppet.
 

2000 METER   SB:X   RANK: 0
Final 6.06,65 / GULD

Om vaderna håller blir det långdistans som avslutning på helgens löpningar för Niclas. Har inte sprungit distansen men "joggade" igenom ett 3000 hinderlopp i Uppsala som såg m ycket bra ut så uthålligheten finns där! Joker i leken blir han absolut i finalen!


1500 HINDER   SB:4.35,35   RANK: 1
Final 4.35,76 / GULD

Fullt fokus på hinderdistansen för att knipa det efterlängtade guldet för hinderfanbtomen Niclas som visat på grym hinderform senaste veckan och blivit kompis med tekniken. Målsättningen är att spara krafter för att klara av de kommande tre loppen i mästerskapet. Måste räknas som favorit och vill absolut ha revansch för förlusten på Huddingespelens hinderlopp!

SAMUEL NILSSON-HAGLAND -98

Coach: Monica Kingstedt

800 METER   SB: 2.09,36  RANK: 12
Final 2.08,24 / 8:a 

Visat sig stabil på 2.10-tider senast i Västerås vilket lär behöva putsas med några sekunder för finalavancemang i denna tuffa klass. 1500-loppet på förmiddagen riskerar att sitta kvar i benen men vi hoppas på ett kanonlopp. 


1500 METER   SB: 4.32,64   RANK: 20
DNS

Direktfinal och ovisst om hur startfältet kommer att se ut efter alla anmälningar på olika distanser. Krävs troligtvis under 4.20 för att kunna hota om SM-poängen och under 4 minuter för medaljstrid.

SARA HERMANSSON -99

Coacher:
Mikael Wirstedt, Johann Hillbom Jandér, 
​Johanna Vikström, Ulf Nilsson

80 METER   SB: 10,44   RANK: 12
DNS

Problem med höften efter Stadium Sportcamp riskerar start på distansen. Blir vid start tufft att gå till final men möjlighgeten finns. Väl där så siktas förstås på topp-6!
 

300 METER   SB: 41,84   RANK: 6
Fö/Se 43,62 u / 11:a

Här ska det bli final! Mycket spännande i toppskiktet där det kan gå precis hur som helst och bland de inblandade är absolut Sara som kan gå riktigt långt om hon lyfter sig ett litet snäpp!

STEFAN STOJANOVIC -98

Coach: Kim Hedbom

800 meter   SB: 2.01,39   RANK: 8
Final 2.07,12 / 6:a

Årsbästat ljuger lite om Stefans kapacitet då loppet sprangs 2 dagar efter hemkomsten från träningsläger i Serbien. Anmäld på fyra distanser så det kommer att sållas ut en eller två av dessa. Lätt resa till final för Stefan som väl där får grymt motstånd som vanligt i den här klassen och främst förstås av 1.50-löparen Warsame Hassan som i dagsläget är den enda av de bästa som vi vet kommer till start. Alla är anmälda men det lär falla ifrån p.g.a. andra val av distanser.
 

1500 meter   SB: 4.18,03   RANK: 5
Final 4.15,73 / BRONS

Här tror vi oss veta att Suldan Hassan och Simon Sundström kommer att springa och kanske också Leo Magnusson. Warsame däremot dubblerar med 400 denna gång. "Omöjlige" Suldan är inget att göra åt men de andra två bör kunna matchas vid rätt lopp men det blir mycket svårt då det kommer att krävas under 4 minuter för medalj om alla står på startlinjen. Om en stryker sig så öppnas möjligheterna betydligt! 
 

3000 meter   SB: X   RANK: 0
DNS

Tävlingshelgen inleds med den längsta distansen och här är det en fantastisk konkurrens där det kan bli medaljmiss fast man presterar 8.45! Suldan Hassan har gjort 8.32 vilket t.ex. Napoleon Solomon gjorde som 17-åring! Simon och Leo också kapabla för att gå under 8.45 vilket gör det till en mycket svår uppgift. Det är inte lätt att vara i den här klassen! Runt 9 minuter brukar räcka till guldläge!


2000 hinder   SB: 6.36,56   RANK: 3
Final 6.30,56 / 4:a

Hinder kommer att bli huvuddistans då det finns mycket goda medaljchanser här. Även här vet vi inte riktigt vilket motstånd det blir utan att Suldan och Warsame inte kör distansen. Leo och Simon ska kunna matchas riktigt bra speciellt om de har många lopp mi benen så det blir mycket spännande lopp!


 


HAIS-tider


Starter per aktiv